Українці повинні до кінця літа заплатити податки за квартири: що важливо знати

Українцям, які проживають у квартирах від 60 кв. м або будинках від 120 кв. м, доведеться до кінця літа заплатити податки за свою житлоплощу.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Як йдеться в матеріалі видання, розмір податку визначає місцева влада. Закон же їх обмежує максимальною ставкою – 1,5% мінімальної зарплати за кожен "зайвий" квадратний метр. За рішенням міської чи сільської ради замість 1,5% можуть, наприклад, стягувати 1% мінімалки.

Важливо також відзначити, що розмір мінімальної заробітної плати враховується за станом на 1 січня минулого року. Тоді мінімалка становила 4173 грн. Тобто за квадрат доведеться платити 41,7 грн. Так, за квартиру площею 100 квадратів доведеться сплатити податок у розмірі 1668 грн.

"Податок надходить до місцевої скарбниці, і вона ж має право правила міняти. Скорочувати "норму "не можна, а ось збільшити – можна. Наприклад, конкретне місто може брати гроші тільки з тих, хто володіє квартирами площею від 80-ти замість 60-ти квадратів", – йдеться у матеріалі.

Також зазначається, що місцева влада може скоротити і ставку податку. Замість 1,5% брати, наприклад, 1%. А ось збільшити податок не можна. Депутатам вигідніше встановлювати високий податок, оскільки це дозволяє наповнювати бюджет. Незважаючи на це, левова частка населених пунктів встановила ставку в 1% і "норму" по нерухомості у 60 квадратів для квартир і 120 квадратів для будинків.

Податок потрібно заплатити протягом двох місяців з моменту, як прийшла квитанція. Якщо запізнитися, то доведеться заплатити штраф. "Згідно ст. 266 Податкового кодексу, податкове зобов'язання може бути нараховане за звітні роки у межах 1095 днів. Тобто трьох років", – пояснили фіскали. Якщо затримати платіж до 30 днів – штраф 10%, від 30 днів – штраф 20%. Якщо ж українець ігнорує повідомлення і відмовляється платити, майно, на яке нараховують податок, можуть заарештувати.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, крім того, фізична особа-власник об'єкта нерухомості загальна площа якого перевищує 300 кв (для квартири) і / або 500 кв.м. (для будинку), додатково сплачує 25000 гривень в рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частина).

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

47

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом