У Києві завод "Більшовик" виставили на продаж: кому він може бути цікавий

Колишній завод "Більшовик", розташований у Києві на перетині вулиці Вадима Гетьмана та проспекту Перемоги, біля станції метро "Шулявська", можуть перебудувати у комерційну нерухомість.

Таку думку висловив президент конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, передає UBR.

За його словами, завод має вигідне розташування і цілком ймовірно, що ним можуть зацікавитися. Як він зазначив, сьогодні в столиці промислові підприємства займають близько 10 тисяч гектарів землі, самі ж об'єкти важкої промисловості необхідно перенести за межі столиці для розвитку міст-сателітів.

Як відомо, Фонд держмайна виставив на продаж колишній завод у вівторок, 7 вересеня. Його стартова ціна була встановлена на рівні 1,39 млрд грн. За словами голови ФДМ Дмитра Сенниченка, приватизація "Більшовика" дозволить залучити додаткові інвестиції та позбавити бюджет від непотрібного тягара. При цьому, згідно із затвердженими Кабміном приватизаційними умовами, новий власник має виконати низку соціальних і економічних умов: погасити заборгованість співробітників по зарплаті, не допустити звільнень протягом обумовленого терміну тощо.

Коментуючи ціну продажу заводу, Парцхаладзе вважає її дещо завищеною, і є ймовірність, що ціну доведеться знижувати.

У свою чергу, гендиректор девелоперської компанії Greenol Олег Приходько запевняє, що даний об'єкт може бути цікавий великим столичним забудовникам, які зведуть на цьому місці висотний будинок, бо витратна частина вийде досить велика, тому тільки забудова високої поверховості зможе забезпечити високу рентабельність проєкту. Не на користь житлової забудови даної ділянки – лише велика завантаженість проспекту Перемоги і вулиці Гетьмана. Як зазначають експерти, побудувати шматок дороги на цій ділянці забудовники навряд чи захочуть, а влада столиці без інвестицій цього теж робити не буде. І тут все залежатиме від договірних відносин між ними.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, будівництво "Київського чавунно-ливарного і механічного заводу" почалося у кінці XIX століття. Ініціатором відкриття підприємства став швейцарський підприємець Яків Гретер, який придбав у довічне користування чотири гектари землі. Згодом Гретер запросив в якості компаньйона чеського інженера Йосипа Криванека. Компаньйони провели масштабну реконструкцію заводу і незабаром він став монополістом у виробництві обладнання для переробної промисловості. Більшовики, що прийшли до влади, у нових власників підприємство експропріювали, а заводу дали назву "Більшовик".

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

245

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом