У Києві ринок оренди офісної нерухомості просів на 12,5%

У Києві частка вільної офісної нерухомості за підсумками 2020 року зросла лише на 3,5% в порівнянні з попереднім роком і в цілому склала 12,5%.

Про це повідомили в компанії NAI Ukraine, передає Інтерфакс-Україна.

У минулому році в зв'язку з кризою на тлі спалаху коронавірусу звільнилося майже 80 тисяч "квадратів" офісної нерухомості. Однак, з огляду на цю ситуацію і відверто стриманий попиту, в цілому за підсумком року загальна вакантність на ринку виросла до 12,5% в порівнянні з 9%, зафіксованими у 2019 році.

Це не могло не вплинути і на орендні ставки: так серед офісів класу "А" вони знизилися в середньому на $20- $30 і до $12- $23 в класі "В". Також перестали діяти знижки на оренду до 50%, які пропонувалися ще навесні.

За прогнозами NAI в цьому році конкуренцію на ринку будуть посилювати зростаюча популярність так званих "гнучких офісів" і запланований обсяг нової пропозиції – близько 370 тисяч кв. м. Тому зниження орендних ставок, швидше за все, буде спостерігатися і в цьому році.

У першому півріччі багато хто працюватиме з дому, повертатися до офісної роботи співробітники орієнтовно будуть в другій половині року. Але варто враховувати, що ефективний досвід роботи на віддаленій системі так чи інакше позначиться на організації офісних просторів, назавжди змінивши кон'юнктуру ринку.

Серед найбільших угод на ринку вони назвали оренду офісу Vodafone в БЦ Sigma, EvoPlay в БЦ на Лейпцизькому і Frag Lab в БЦ "Венеціанський".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за даними аналітиків CBRE Ukraine в Києві в минулому році ринок офісної нерухомості продемонстрував серйозне падіння, скоротившись на 42%.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

62

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом