У Карпатах назріває скандал із будівництвом курортів фірмою Коломойського

Представники компанії "Буковель" звернулися до Поляницької та Усть-Чернянської сільрад з проханням дозволити розпочати підготовку для проведення будівельних робіт: вони планують збудувати ще два курорти у Карпатах "Бистриця" та "Турбат".

Як підкреслили екоактивісти на своїй сторінці у Facebook, тут планують збудувати величезний курорт "Свидовець". У результаті забудовуватимуть трасами, підйомниками та готелями ще й сусідні зі Свидовцем гори – хребет Братковський та ліси навколо гори Ур'я.

Гора Свидовець у Карпатах

Будівництво курорту "Свидовець" було анонсовано ще 2016 року. За попередніми даними, там зможуть розміститися до 28 тисяч осіб одночасно. Територіально "Свидовець" зайняв би 1400 га території. Анонсовані у 2022 році курорти "Турбат" та "Бистриця" не менш масштабні. Усього вони займуть ще 1400 гектарів і прийматимуть 25 000 осіб одночасно. Масштаби вражають ще й тому, що всі ці курорти ("Свидовець", "Турбат" та "Бистриця") будуть розташовані поряд із "Буковелем" та з'єднані з ним.

Борці за екологію побоюються, що таке масштабне будівництво негативно позначиться на довкіллі. Насамперед буде пошкоджено або взагалі знищено тисячі гектарів унікальних карпатських лісів. При цьому будівництво лижних трас, за словами активістів, пролягатиме на заповідних територіях. Цікаво, що у 2018 році навіть влада сусідньої Угорщини зверталася до України з проханням оцінити вплив курортів на наше довкілля.

За даними порталу YouControl, бенефіціарами ТОВ "Буковель" є Оксана Палиця та Захар Палиця, компанію пов'язують із групою "Приват" олігарха Ігоря Коломойського.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, Закарпатський окружний адмінсуд скасував розпорядження Тячівської та Рахівської райдержадміністрацій щодо затвердження детального плану територій, необхідного для будівництва масштабного гірськолижного курорту на масиві Свидовець.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук