Топ-5 найвищих житлових будинків світу

Невід'ємна частина сучасного мегаполісу – хмарочоси. Девелопери в різних куточках землі, здається, змагаються в тому, хто ж спорудить найвищу та наймогутнішу будівлю. Заможні колекціонери нерухомості норовлять відхопити ласі квадратні метри в подібних спорудах, адже володіти житлом в найвищій будівлі світу, або в одній з них – престижно, статусно, елітно. Звичайно, для щільно населених світових столиць зростання будинків все вище і вище цілком зрозуміла закономірність. І хто знає, що буде через років так 50. Можливо, літати на Марс на космічному кораблі і не доведеться – швидкісний ліфт у черговий висотці сягатиме його меж.

Ну а поки розглянемо, що є зараз: 5 найвищих житлових хмарочосів світу. Почнемо з найменшого.

5 – Elite Residence, Дубай (ОАЕ)

Житлова висотка досягає 380,5 метра і складається з 91 поверху. Будівництво почалося в 2006 році та йшло досить стрімко. Швидкість зведення – до 6 поверхів на місяць. Так, в січні 2012 року будинок ввели в експлуатацію. В Elite Residence 697 апартаментів на 1,5 тисяч осіб. У житловому комплексі також є студії і пентхауси. На 15-ти поверхах розташовані магазини, басейни, СПА, фітнес-зали, сауни та бізнес-центр. На спорудження висотки пішло близько $ 462,8 млн.

4 – 23-Marina, Дубай (ОАЕ)

Приблизно в 300 метрах від вищезгаданого Elite Residence розташувався житловий хмарочос 23-Marina. Він має висоту 392,8 метри і складається з 90 поверхів. Цей житловий комплекс включає 291 квартиру класу люкс і 57 басейнів. В основному, будинок має в своєму розпорядженні апартаментами з 2-ма і 3-ма спальнями та 4-х кімнатні дуплекси, що обладнані власними ліфтами та басейном. Крім квартир, всередині комплексу є також фітнес-центр, сауна, 3-рівневий СПА та бізнес-центр.

Будівництво 23-Marina почалося в 2006 році і завершилося в 2011-му. Реалізація проєкту 23-Marina обійшлася забудовнику Hiranandani Group приблизно в $ 354 млн.

3 – Princess Tower, Дубай (ОАЕ)

Далі слідує Princess Tower висотою в 413,4 метра. У травні 2012 року будівлю внесли до Книги рекордів Гіннесса як найвища житлова будівля в світі. Висотка розташована також поруч з 23-Marina та Elite Residence. Житловий комплекс нараховує 107 поверхів і складається з 763 люксових апартаментів. На 96-му поверсі розташовані 4-х і 5-ти кімнатні пентхауси. Все, що вище – простір для проведення різноманітних заходів.

Кілька поверхів відведено під мечеть, магазини, б'юті-салони, фітнес-зали та басейни. На будівництво комплексу пішло близько $ 2,17 млрд.

2 – 432 Park Avenue, Нью-Йорк (США)

У 2015 році звання найвищого житлового будинку отримав 432 Park Avenue. Ця висотка в Нью-Йорку вище Princess Tower в Дубаї лише на 12,2 м.

Багато господарів житла в 432 Park Avenue – ті самі колекціонери нерухомості. Тому більшу частину часу значна кількість квартир пустує. У хмарочосі є бібліотека, ресторан, більярдний зал, майданчики для гри в гольф, басейн, конференц-зал, фітнес-зал та масажні кабінети. Придбати житло в цьому комплексі можна від $ 39,5 млн до $ 82 млн (залежить від поверху). Також за окрему плату можна докупити особистий винний підвал. Будівництво 96-поверхового житлового будинку обійшлося приблизно в $ 1,25 млрд.

1 – Central Park Tower, Нью-Йорк (США)

Отже, найвищий житловий хмарочос в світі Central Park Tower в Нью-Йорку. Він досяг позначки в 472 метри. З вікон будинку відкривається краєвид на знаменитий Центральний парк. Ця будівля також є другою за висотою в Західній півкулі.

Проект Central Park Tower створений інженерами Extell Development Company та AS + GG (бюро Адріана Сміта і Гордона Джилла).

У будівлі на 131 поверх є басейн, СПА, фітнес-зал, сигаретний бар, банкетний зал на 128 осіб та закритий клуб. Перші 7 поверхів відведені під торговий центр Nordstroom. Основну частину будинку займають 179 люксових квартир – від 2-х кімнатних до 8-ми кімнатних. Девелопер планує виручити з їх продажу $ 4 мільярди. При тому, що зведення Central Park Tower обійшлося в $ 3 мільярди. Будівництво об'єкта почалося в 2014, але в березні 2020 року, на фінішній прямій, було призупинено у зв'язку з COVID-19. Однак незважаючи на це, скоріше за все, висотку здадуть в експлуатацію до кінця 2020 року.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

273

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом