Сусіди – дістали! Що робити, якщо мешканці будинку заважають вам жити

Багатьом знайома ситуація, коли кожен другий вихідний починається зі звуків сусідської дрилі. Яким чином невгамовні сусіди знаходять ще живе місце в змучених поверхнях свого приміщення і що вони так старанно і довго намагаються там переобладнати – загадка. Словом, терпіти цей шум вже немає сил. Що ж робити?

Оштрафуй сусідів, що заважають спати

Отже, розберемося, що і коли дозволено, а що і коли заборонено. Згідно із законодавством, після 22-ї години і до 8 ранку не можна буянити: кричати, надто голосно співати, слухати музику і грати на музичних інструментах.

Також не можна шумно пересувати меблі, свердлити або зносити стіни в своїй оселі. Ремонтні та будівельні роботи забороняється починати раніше 8 ранку, а завершувати їх слід не пізніше 21-ї години в будні. У вихідні та свята вони зовсім під забороною і будівельний шум в такі дні ви слухати ну ніяк не повинні.

Однак важливо врахувати, що загальним вихідним днем вважається тільки неділя. Тому в суботу сусіди вільні шуміти настільки, наскільки це дозволено в звичайний будній день.

При цьому місцева влада може встановлювати свої правила щодо тимчасових обмежень. Таким чином, в Одесі шуміти можна до 21 години, а в Києві шум від ремонтних робіт допустимий лише до 19-ї години.

У разі, якщо людині необхідно зробити ремонт в заборонений час, вона повинна особисто узгодити цей момент з усіма сусідами, яким шум може доставити незручності. Якщо до обопільної домовленості прийти не вдалося, а сусід все одно почав ремонт, або зовсім не спромігся нікого повідомити – викликайте поліцію, вона порушника вгамує і оштрафує.

"Страх і ненависть" в багатоповерхівці

Окремим пунктом варто згадати тих людей по сусідству, які залишають побутове сміття в пакеті на сходовій клітці, плануючи викинути його як-небудь потім. Буває, що через кілька днів, а то і тижнів. Ось тут реально шкода, що за таке не можна влаштовувати розправу. Не будемо зараз говорити про те, наскільки це взагалі нормально з точки зору людяності по відношенню до інших. Скажемо лише, що це теж є порушенням. Сміття слід залишати в спеціально відведених для цього місцях, а сходовий майданчик до таких місць зовсім не відноситься.

Ще одна злісна категорія сусідів – любителі покурити в під'їзді. Чи варто говорити, що там це робити забороняється. Палити можна або у себе в квартирі, або у себе на балконі, або в будь-яких інших місцях для куріння. Під'їзд же місце громадське, тому тютюновому диму там не раді. Дим має властивість просочуватися в квартиру навіть через закриті двері. Тому, коли твоє житло з волі сусідів починає нагадувати кальянну – час діяти.

Штрафи! Потрібно більше штрафів!

Попередженням від співробітників поліції гучному сусіду вдасться відбутися тільки у тому разі, якщо порушення тиші сталося вперше. Якщо тиша буде порушена вдруге – оштрафують від 85 до 255 гривень. Якщо порушнику знову закортить – штраф буде від 255 до 510 гривень з можливістю конфіскації майна, що виробляє шум.

За куріння в під'їздах правоохоронці дадуть попередження або оштрафують від 51 до 170 гривень. Якщо порушення повториться, то доведеться заплатити від 170 до 340 гривень.

У разі, якщо сусід складує сміття в під'їзді, ви можете написати скаргу голові ОСББ. Краще, якщо вона буде колективною. Зафіксувавши факт порушення, керівництво ОСББ зобов'яже горе-сусіда усунути всі моменти, які доставляють незручності мешканцям будинку. Однак все це буде лише в суспільно-засуджувальному ключі. Вагоміших важелів впливу ні ОСББ, ні тим більше ЖЕК не мають.

Однак, якщо ви зазнали матеріальних збитків через будівельне сміття сусіда (тріщини, патьоки на стелі тощо) звернення направляється безпосередньо до суду. У таких випадках суд, найчастіше, стає на бік постраждалих. А при повторному виникненні подібних ситуацій – позбавляють порушника прав проживання в квартирі, не позбавляючи права власності.

Чи достатньо таких штрафів за подібні порушення – спірне питання. Адже в моменти, затьмарені сусідською гучною діяльністю нам здається, що гідним покаранням буде вічно горіти порушнику в пеклі. Однак це нам не під силу, а такі суми встановлені законодавством, тому доводиться задовольнятися тим, що є.

Порахуйте до 10...

Вдихніть і видихніть. Наберіться терпіння. Пам'ятайте, що доводити ситуацію до "розборок" і скандалів – справа остання. При будь-яких обставинах намагайтеся залишатися адекватною і вихованою людиною. Чудовим прикладом прояву добросусідства буде, якщо ви почастуєте галасливого сусіда шоколадкою, а про речі, які доставляють вам дискомфорт, спершу повідомите в дружній формі. Якщо ж не вдається зустрітися особисто – залиште записку і закінчите зауваження смайликом. Однак, якщо сусіди, щось постійно свердлять і відмовляються йти на контакт, а шум від їх діяльності не дає вам нормально жити – з цим, звичайно, не варто миритися. Зафіксуйте всі порушення на фото або відео. Це буде доказом, на підставі якого можна залучити порушника до відповідальності. Будьте наполегливі у своїх намірах і не бійтеся звертатися в правоохоронні органи. Тому що сусідів у вашому житті буде безліч, а нервова система у вас одна.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

366

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом