Суд заборонив забудову гори Свидовець

2 хв


9 жовтня Верховний Суд визнав недійсним затверджений план території курорту “Свидовець” на однойменній горі. Про це повідомила громадська організація "Free Svydovets".

Суд задовольнив касаційну скаргу активістів і скасував попереднє рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду. Захисники Свидовця наголосили, що це фактичне визнання недійсним детального плану території, згідно з яким власники “Буковеля” мали забудувати гору новим курортом. 

Новий комплекс для відпочинку мав складатися з 60 готельних споруд, 33 підвісних канатних доріг і 230 кілометрів лижних трас. Крім того, власники “Буковеля” планували відкрити близько 120 закладів харчування, а також магазини, фітнес-центри, медичні установи, банківські відділення, багаторівневі стоянки для автомобілів. Вони хотіли навіть зробити приватний аеродром з довжиною злітної смуги у тисячу метрів для посадки невеликих літаків.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, конфлікт щодо будівництва на Свидовці триває кілька років. В 2016 році власники “Буковеля” домовились з тодішнім головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем про продовження свого гірськолижного курорту на території Закарпаття. У 2023 році вони звернулися до Поляницької та Усть-Чернянської сільрад з проханням дозволити розпочати підготовку для проведення робіт.

Водночас природоохоронні організації з місцевими жителями протестували проти будівництва курорту “Свидовець” й оскаржували відповідні рішення Рахівської й Тячівської районних державних адміністрацій у судах. Екологи зазначили, що зведення комплексу порушить водний баланс місцевості, зокрема річкову систему Чорної Тиси, що призведе до екологічної катастрофи. Вони залучили міжнародні організації та опублікували аналітичний звіт, у якому йшлось про серйозні порушення при погодженні проєкту. Хоча деякі мешканці сусідніх сіл підтримували ідею курорту, сподіваючись на економічний розвиток регіону.

За даними порталу YouControl, бенефіціарами компанії "Буковель" є Оксана Палиця та Захар Палиця. Фірму пов'язують із групою "Приват" олігарха Ігоря Коломойського.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

608

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом