"Золоті візи" в Іспанії скасують для іноземців-інвесторів

1 хв

Іспанія відмовиться від так званої "золотої візи", яка давала можливість іноземцям отримувати посвідку на проживання, якщо вони вкладають інвестиції в нерухомість. Про це заявив прем'єр-міністр країни Педро Санчес, повідомляє Reuters.

За словами урядовця, це рішення допоможе зробити отримання доступного житла "правом”, а не об’єктом спекуляції.

“Золоту візу” можуть отримати громадяни країн, які не входять в ЄС. Важливо тільки, щоб вони інвестували щонайменше 500 тисяч євро в нерухомість Іспанії без використання іпотечного кредиту. Ця програма надавала їм можливість проживати та працювати в країні протягом трьох років.

"Сьогодні 94 з кожних 100 таких віз пов'язані з інвестиціями в нерухомість у великих містах, які стикаються з дуже напруженим ринком і де майже неможливо знайти гідне житло для тих, хто вже живе, працює і платить податки", — повідомив Санчес.

Уряд розпочне ліквідацію програми на щотижневому засіданні Кабінету міністрів після розгляду звіту Міністерства житлового будівництва. Прем’єр-міністр підкреслив, що в більшості випадків цією програмою іноземці-інвестори користувались у великих містах. В результаті місцевим жителям було складніше знайти доступне житло.

Програму запустили у 2013 році, і на момент кінця 2022 року було видано майже 5 тисяч таких віз. Китайські інвестори найбільше виявляли інтерес до програми.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, у липні 2023 року служба нерухомості іспанського банківського конгломерату Santander, Diglo, виставила на продаж 777 об'єктів нерухомості зі знижками до 64%. А на тлі напливу українських біженців, як зазначають іспанські нотаріуси, у першому півріччі українці придбали 1237 будинків, що на 73% вище за показник першого півріччя 2021 року.
 

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

968

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом