Затверджено механізм для підтримки вітчизняних виробників будматеріалів

Кабмін затвердив механізм підтримки українських виробників будівельних матеріалів на внутрішньому ринку.

Про це розповіла заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська, передає пресслужба Мінрегіону.

У Мінрегіоні уточнили, що затверджений порядок встановлює умови та механізм надання на ринку будівельної продукції, призначеної для внутрішнього ринку та не виробленої в країнах Євросоюзу. Як відомо, євростандарти щодо такої продукції згідно з чинним законодавством відсутні. Запропонований владою механізм дозволить забезпечити інтереси національних виробників будівельної продукції, які працюють виключно на внутрішньому ринку, та дотримання необхідного рівня безпеки та якості такої продукції, заявила Козловська.

Вона нагадала, що з набранням чинності закону "Про надання будівельної продукції на ринку", що імплементує Регламент ЄС 305, виробник повинен буде складати декларацію, яка має відображати показники продукції, пов'язані з її експлуатаційними характеристиками, відповідно до регламентних технічних специфікацій.

Виробник, розуміючи свої потреби, ініціює розробку необхідного національного стандарту та звертається до відповідного технічного комітету зі стандартизації. Мінрегіон включає національний стандарт до Переліку національних стандартів щодо звернення виробника будівельної продукції, технічного комітету стандартизації, інших зацікавлених сторін. Зазначений механізм сприятиме стійкій роботі національних виробників на ринку, його насиченню, збереженню робочих місць та наповненню місцевих бюджетів.

Як відомо. протягом 2021 року уряд імплементував Регламент (ЄС) №305/2011 на законодавчому рівні. Було затверджено категорії будівельної продукції, встановлено системи оцінки та перевірки стабільності показників, визначено орган ринкового нагляду.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, тривалі відключення електроенергії призведуть до того, що виробники будівельних матеріалів будуть змушені закрити підприємства. Знайти альтернативне джерело енергії для енергоємних підприємств (понад 1 МВт) сьогодні фактично неможливо.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

82

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом