Зарубіжний досвід REAL ESTATE: нерухомість у Швеції – рай для інтровертів

Денис Петров 23.04.2021 13:14

5 хв

Швеція – країна, яка подарувала світові безліч корисних і цікавих речей. Наприклад, в цій країні розробляються автомобілі марки Volvo і меблі IKEA. Саме шведські розробники створили популярні ігри Battlefield та Minecraft. Ця країна славиться стабільною економікою, відсутністю внутрішньополітичних конфліктів і високим рівнем життя населення.

А що там у них з нерухомістю

Вартість нерухомості у Швеції висока, особливо у Стокгольмі, але всі об'єкти знаходяться у відмінному стані. А щоб придбати або орендувати вподобаний будинок, люди готові чекати роками.

НЕРУХОМІ розкажуть про особливості купівлі нерухомості в цій країні, щоб час від часу навідуватися до Швеції для сезонного проживання, а на час своєї відсутності – здавати житло в оренду.

Як і в більшості інших країн, нерухомість у Швеції складається з квартир і приватних будинків, первинного та вторинного житла, а також деякої кількості нежитлових приміщень. На території цієї країни можна купити і невелику квартиру у багатоповерховому будинку, і апартаменти в елітному будинку, і пентхаус з видом на море і квітником.

Придбання житла в Швеції іноземцями дозволено, однак у цій процедурі є деякі особливості. Частина об'єктів шведської нерухомості продається на аукціонах, тому зазначені в оголошенні ціни зовсім не остаточні. Якщо покупець квартири побажає здійснити в ній перепланування, необхідно буде отримати дозвіл. Покупець шведської нерухомості зобов'язаний щорічно платити податок на неї, до того ж куплену в цій країні квартиру не можна заповідати кому-небудь. У Швеції після смерті власника квартири вона або виставляється на продаж, або передається якійсь шведській сім'ї, яка потребує житла.

Для того, щоб купити квартиру в Швеції, необов'язково викладати всю суму. У низці європейських країн більш 80% квартир купуються за рахунок іпотечного кредиту і початкового внеску покупця (приблизно 10-15% вартості житла). Однак клієнту шведського банку, в якому він бере іпотеку, відповідно до закону, необхідно перевести всі свої кошти в цю фінустанову і застрахувати своє життя. У Швеції квартири продаються і в Стокгольмі, і в Гетьоборзі, і в інших містах.

Всі угоди з купівлею-продажем шведської нерухомості укладаються за посередництвом ріелторів, а під час підписання договору мають бути присутніми два свідки. Покупцеві квартири в Швеції доведеться щомісяця платити за світло, вивезення твердих побутових відходів і щороку оплачувати страховку своєї житлової площі.

Топ-20 дивовижних фактів про Швецію

1. За кількістю виданих патентів громадянам, Швеція займає перше місце в країнах Євросоюзу. Шведи придумали триточкові ремені безпеки, які врятували чимало життів, а також розвідний ключ і ходунки для малюків.

2. Шведи ніколи не ділили людей у суспільстві на категорії. Тобто, всі звертаються один до одного тільки по імені, неважливо який у співрозмовника статус. Відсутність ієрархії часом сильно дивує, коли студент першого курсу може звернутися до викладача, як до рівного собі.

3. Шведи дуже делікатні люди і вони ніколи не поводяться нетактовно. Якщо було поставлено запитання і людина на нього не відповіла, значить повторно його не озвучать, адже зрозуміло, що відповідати на нього не хочуть.

4. У кожного жителя Швеції є свій календар із запланованими справами. Тут є нотатки не тільки щодо роботи, але і щось особисте, наприклад, зустріч з друзями або поїздка до родичів.

5. У Швеції ніколи не ставлять особистих запитань, наприклад, ким новий співробітник працював на минулій роботі і як у нього йдуть справи з чоловіком або дружиною. Все це під забороною, адже лізти в особисте життя не можна.

6. Корінні шведи не люблять багато базікати. Навіть якщо люди близькі і довгий час не зустрічалися, то вони не будуть говорити беззупинки при зустрічі. Тривала пауза під час зустрічі не вважається чимось поганим.

7. Шведи поважають особистий простір і ніколи його не порушують. Якщо спробувати заговорити з незнайомим перехожим, то є ймовірність, що він впаде у ступор і навіть не зможе відповісти на поставлене запитання, адже таке тут рідкість.

8. Шведи мають дивний звичай: для масла у них є спеціальний ніж і він для загального користування. Зроблений ніж із пластику або деревини, перекладати його в свою тарілку або користуватися ним в інших цілях - не можна, це може образити присутніх.

9. Шведи обожнюють спорт і здоровий спосіб життя, тому це відмінний спосіб знайти нових друзів. Досить почати відвідувати спортивні зали або робити пробіжки у певний час, щоб зблизитися з суспільством.

10. Шведи дуже люблять свої родини і дітей особливо. Тому співробітникам дозволяють брати відпустки для догляду за дитиною на будь-який термін, при цьому зберігається 80% виплати заробітної плати.

11. У Швеції рідко хто купує пральну машину. Тут розвинені громадські пральні всередині будинків, правда, після прання доведеться прибрати за собою, прочистити клапани і фільтри, інакше можна отримати масу неприємних звернень від інших людей.

12. У працівників в Швеції є свій власний перекур – фіка. Це перерва на каву, шведи настільки люблять цю процедуру, що навіть не відповідають на дзвінки під час фики, через це ніхто не свариться.

13. Всі великі організації в країні працюють чітко за розкладом. Вибратися в магазин або банк пізно ввечері не вийде. А в кінці літа взагалі багато організацій закриваються, і працівники йдуть у відпустку.

14. Контактні дані будь-якого шведа можна легко знайти, вони відкриті для громадськості. Можна просто попросити будь-якого співробітника організації надати номер телефону або електронну пошту людини і посадовець це зробить.

15. Шведи дуже терплячі у чергах, чим часом користуються іноземці. В країні безліч черг і всі її дотримуються, але варто зайняти чиєсь місце, ніхто й слова не скаже. Хоча таких нахаб проклинають позаочі і явно ненавидять, але мовчать, адже не говорити ж з незнайомцем.

16. Шведи практично відмовилися від готівки. Навіть купівля якоїсь дрібнички в країні потребує наявності пластикової карти. Монети все ще у побуті, але вони необхідні лише для оплати у спеціальних автоматах.

17. Шведи звикли йти з роботи точно у зазначений час. Якщо офіс закінчує роботу о 17:00, значить він буде порожній до цього часу. Співробітники з маленькими дітьми можуть залишати роботу раніше, про це навіть не потрібно попереджати керівництво.

18. У Швеції дуже складно знайти собі друзів у звичайному житті. За роки в цій країні максимум чого можна домогтися від сусідів або колег, це "здрастуйте" і "до побачення". Шведи дуже відповідально ставляться до вибору людини у друзі.

19. Шведи дуже пунктуальний народ, якщо хтось запізниться на зустріч, то цій людині ніхто не буде довіряти. Навіть на звичайні зустрічі друзів приходять вчасно, а не пізніше або раніше.

20. Шведи дуже сором'язливий народ, а можливо і надто культурний. Коли щось виведе шведа з себе, він не покаже оточуючим злість. Однак він обов'язково висловить все, що думає в електронному вигляді, раніше це робили за допомогою паперових листів.

Швеція – дивовижна і своєрідна країна, яка сповнена своїх особливостей. Вона ідеально підійде людям, які не бажають часто вступати в контакт з оточуючими.

Автор:

Денис Петров

CEO & founder nerukhomi.ua

Колишній високопосадовець, магістр права та державного управління, експерт в сфері містобудування.

Освіта:

- Одеська національна юридична академія факультет «Державного управління та міжнародно-правових відносин», спеціальність «Правознавство», кваліфікація магістр права

- Одеській регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, спеціальність «Державне управління», кваліфікація: Магістр державного управління. Магістерська робота: «Правове регулювання у сфері містобудування».

Випускник Unit School of Business — Школа бізнесу для підприємців в центрі інновацій UNIT.City

екс-перший заступник Голови Державної інспекції енергетичного нагляду України

9 років практичного та керівного досвіду в сфері будівництва, інфраструктури та розвитку територій

2 роки керівництва територіальним органом Держархбудінспекції України

Знає все про зворотню сторону маркетинга в будівництві та секрети девелоперів

Усі статті автора

Коментарі

359

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом