Забудовники намагаються не допустити панічного розпродажу житла – експерт


Забудовники намагаються утримати ціни на квадратні метри, щоб не допустити панічного розпродажу, внаслідок якого тренд на ринку може розвернутися у зворотний бік.

Про це повідомила ексаналітикиня Нацбанку з питань ринку нерухомості Наталія Задерей, повідомляє Forbes.ua.

Забудовники намагаються створити штучний попит

За її словами, ще до війни була поширена практика, коли забудовники створювали видимість попиту, переоформлюючи квартири на підконтрольні компанії. Таким чином, можна було показати високу частку розпроданого житла та створити уявний ажіотажу нібито з боку покупців.

Експертка не виключає, що сьогоднішнє зростання цін на первинне житло має суто декларативний характер і далеко не відображає тенденції ринку. Новини про знижки у столичних новобудовах від 2 до 23% означають, що за реальними угодами цінова динаміка може бути іншою, зазначила Задерей.

"Можливо, в умовах військового хаосу забудовники просто утримують номінальні ціни, щоб не допустити сигналу про зміну тренду на ринку. Якщо інвестори новобудов попередніх років відчують цю зміну, може початися панічний розпродаж, і тоді вже традиційну для ринку інвестиційну ідею "все лише дорожчатиме" продавати буде важче", - заявила вона.

Експертка додала, що в умовах дорожнечі будівельних матеріалів девелопери намагаються зберегти рентабельність, створюючи видимість жвавого попиту і позитивної цінової динаміки в очікуванні закінчення війни і відновлення. За її словами, про те, що заявлені ціни мають дещо хаотичний характер підтвердили і у звіті Національного банку про фінансову стабільність за грудень 2022 року.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, за даними НБУ, у грудні будівництво мало найстриманіші серед інших секторів економіки показники перспектив своєї діяльності. Згідно з опитуванням, забудовники суттєво погіршили очікування нових замовлень та обсягів закупівлі сировини та будівельних матеріалів. Оцінки обсягів виконаних робіт також знизилися.

Однією з головних проблем нерухомості сьогодні є – падіння попиту. Показник протягом року просів на 90-95% і красномовно показує стан справ над ринком.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук