Влада планує ввести обов'язкове страхування новобудов

1 хв

Міністерство економіки та Національний банк в кінці вересня презентували попередню версію законопроєкту про впровадження обов'язкового страхування заставного майна та об'єктів житлового будівництва. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Обовʼязковому страхуванню підлягатиме майно, передане в заставу, та споруди житлового будівництва. Але загальний список об'єктів поки ще формують і пізніше його розширять. Загальнодержавна система фінансуватиметься коштом обов'язкових страхових платежів і фінансової допомоги донорів. 

Основна мета законопроєкту — створити єдину базу даних для захисту новобудов від воєнних ризиків, спричинених війною, та залучити на ринок міжнародних перестраховиків. Перший заступник міністра економіки України Олексій Соболєв зазначив, що зараз планують створити Державну агенцію зі страхування, яка буде визначати спільну політику оцінки та прийняття ризиків для учасників системи, розробляти стандартизовані продукти, визначати централізовані підходи до ціноутворення.

Законопроєкт хочуть передати до профільного комітету Верховної Ради до кінця грудня 2024 року з урахуванням зауважень бізнес-спільноти та представників страхового ринку.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в червні Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №11161 про компенсацію за пошкоджену і знищену власність для українців внаслідок збройної агресії росії. Він допоможе отримати компенсації, якщо зруйноване нерухоме майно розташоване на тимчасово окупованих територіях або на там, де ведуться активні бойові дії.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

122

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом