В Україні запустять держпрограму оренди житла з правом викупу

1 хв


В Україні розробляють державну програму оренди житла з правом викупу, її може бути запущено через ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія". Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як відомо, "Укрфінжитло" також координує програму іпотеки "єОселя".

Формат rent to own поширений в європейських країнах, тому його зараз вивчають експерти Укрфінжитла. Цей формат передбачає, що людина спочатку орендує житло протягом обмеженого періоду часу разом зі сплатою орендних платежів, накопичує кошти для сплати першого внеску і потім угода перетворюється на всім кредит.

Ставка оплати буде нижчою за ринкову, а усі надходження орендних платежів переправлятимуть до револьверного фонду, з якого надалі створюватимуть нові житлові приміщення.

"Поки що не готові озвучувати деталі щодо ставок, термінів і учасників. Більше конкретики ви почуєте після всіх етапів обговорення з представниками уряду", – повідомила пресслужба “Укрфінжитла”.

За словами Олени Шуляк, голови парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, в Україні планують запровадити соціальну оренду житла для внутрішньо переміщених осіб і тих, хто потребує підтримки у вирішенні житлового питання.

Програма доступної іпотеки "єОселя" почала працювати у жовтні 2022 року. Її реалізують Міністерство економіки України разом з Мінцифрою та Укрфінжитлом.

За перший рік дії програми заявки на придбання житла подали сотні тисяч українців, але кредити отримали тільки 3543. Проблема "єОселі" в тому, що держава хоче допомагати розвитку будівельній галузі, а люди хочуть готове житло.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, з початку цього року вже понад тисячу українських сімей скористалися пільговою іпотечною програмою "єОселя" на загальну суму 1,8 млрд гривень. А загалом зі старту програми кредити вже отримали 7400 сімей на загальну суму 11,2 млрд гривень. У 2024 році Укрфінжитло планує видати 12 000 пільгових іпотечних кредитів за програмою єОселя.
 

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

3.7т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом