Уряд Китаю запропонував вихід з будівельної кризи

1 хв

.Уряд Китаю, щоб подолати будівельну кризу, запропонував місцевим органам  викупити мільйони непроданих квадратних метрів по всій країні. Про це повідомило видання Bloomberg News.

Влада країни надіслала пропозиції у провінції та урядові органи й зараз очікує на їхню відповідь. Планується, що місцеві державні підприємства викуплять непродані будинки у проблемних забудовників із великими знижками, а державні банки нададуть кредити на придбання. Згодом ці будівлі перетворять на доступне соціальне житло.

Продажі житла в Китаї знизились приблизно на 47% в період з січня до квітня 2024 року, а кількість непроданого житла зараз — на восьмирічному максимумі. Криза в будівництві поглиблює проблеми на ринку праці, де близько 5 мільйонів людей залишаться без роботи або зіткнуться зі скороченням доходів.

Інвестори чекали подробиць наступних кроків уряду після того, як керівна комуністична партія 30 квітня пообіцяла вивчити нові підходи до послаблення кризи у сфері нерухомості. Нагадаємо, раніше в Китаї було декілька пілотних програм з ліквідації надлишкового житлового фонду за допомогою бюджетних резервів. 

Аналітики додають, що для втілення такої програми китайській владі треба близько 1-2 трлн юанів ($140-280 млрд), а щоб здійснити загальну ліквідацію непотрібного житла треба як мінімум 7 трлн юанів (майже $1 трлн).

За даними держстатистики 2023 року, в Китаї було 650 млн кв м побудованої, але не проданої нерухомості.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, Китай зіткнувся з безпрецедентною кризою на будівельному ринку, коли найбільші забудовники виявились банкрутами. У країні продали близько 20 мільйонів квартир у ще незбудованих будинках, а з урахуванням проблем у будівельному секторі це загрожує великою соціальною кризою.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

406

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом