Українські банки видали рекордну кількість іпотечних кредитів

У червні українські банки оформили 527 іпотечних кредитів на загальну суму 754 млн. гривень.

Про це повідомляється на офіційному сайті Національного банку України.

Зазначається, що показник є рекордним за час повноцінної війни, розв'язаної росією з лютого 2022 року. Так, у травні 2023 було видано 232 позички, а попередній рекорд було поставлено грудні 2022 року - 405 позичок.

Українці активніше стали оформлювати іпотеку

Цікаво, що червень став рекордним не лише за кількістю виданих позичок, а й розпочав кредитування на первинному ринку. Звичайно, поки що в дуже скромних масштабах - з 527 позичок лише 8 кредитів було надано для придбання майнових прав на житло, що будується. Але цей показник все одно найвищий від початку озброєної агресії росії.

Лідерами іпотечного кредитування у червні були Київ та Київська область. Тут було видано 70 та 153 позички відповідно. На третьому місці – Рівненська область, де оформили 30 позичок. Четверте місце за кількістю виданих іпотек посідає Вінницька область, де видали 26 кредитів, а п'яте місце поділили Львівська та Хмельницька області, де люди отримали по 25 іпотечних кредитів.

Більшість кредитів було видано у межах реалізації державної програми пільгового іпотечного кредитування "єОселя". Нагадаємо, що у червні вона видавалася лише певним категоріям громадян під 3% річних. За даними НБУ, середньозважена ефективна ставка дещо відрізняється від задекларованої – на вторинне житло вона становила 7,82%, а на первинці – 11,03% річних.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України , програма "єОселя" отримала фінансування в повному обсязі і вже до кінця цього року близько 10 тисяч сімей зможуть оформити кредит на купівлю житла.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук