У Швеції земельні ділянки розпродавали по кроні за "квадрат"

1 хв


Влада шведського містечка Йотене, що 320 км від Стокгольма, нещодавно розпродавала ділянки під будівництво житла, щоб привернути молодь. Вартість землі становила від однієї данської крони (6 грн) за кв м, повідомило CNN. 

Розпродаж перших 30 ділянок почали у травні 2024 року. Їх могли придбати і громадяни Швеції, і іноземці. Єдина вимога — будівництво житла мають почати протягом двох років після купівлі. Площа територій від 700 до 1200 кв м.

За словами мера міста Йохана Монссона, мета розпродажу — привабити у місто молодь, збільшити народжуваність та уповільнити старіння населення.Також це допоможе з вирішенням економічної кризи, адже за останні роки у Швеції дуже уповільнився ринок житла через високі процентні ставки.

Спершу влада планувала співпрацювати з 30 зацікавленими покупцями та вже згодом почала отримувати тисячі запитів про купівлю ділянок. Тому тендерний процес призупинили до початку серпня, щоб визначитись як діяти далі. Зараз планують почати торги за землю, а не продавати ділянки по кроні за кв м.

За словами мера міста, зазвичай земельні ділянки в Йотене коштують близько 500 тисяч данських крон (3 млн гривень), а будівництво будинку — 3-4 млн крон (18-24 млн гривень). Водночас право власності на житло не скасовує візові правила.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, водночас в Японії для боротьби з кризою в сфері нерухомості місцеві агентства допомагають іноземним клієнтам отримати житло безкоштовно або придбати за дуже низькою ціною. Йдеться про порожні будинки, кількість яких за останні 30 років зросла майже вдвічі.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

826

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом