У Раді хочуть скасувати фракційну оцінку нерухомості

У Верховній Раді у вівторок, 30 березня, зареєстрували законопроєкт про ліквідацію фракційної оцінки. Документ був розроблений народним депутатом Олексієм Мовчаном в групі з іншими парламентарями.

Про це написав глава Фонду держмайна Дмитро Сенниченко у себе в Facebook.

За його словами, Україна є чи не єдиною в світі країною, де всупереч світовим практикам вартість будинку розраховується при окремій вартості землі і будівлі на ній. "І оцінку роблять різні оцінювачі – окремо цегла і окремо ділянка", - написав Сенниченко, додавши, що це і є поняттям "фракційної оцінки".

Він підкреслив, що крім того, що справжня ринкова ціна комплексу будівлі на ділянці може відрізнятися від суми доданків цегли і двору, ще українці мають платити двічі за послуги оцінки та за два нотаріальних договори.

У підсумку, щоб виправити ситуацію був розроблений законопроєкт. На думку голови ФДМ, у документа є всі шанси бути розглянутим і затвердженим вже в цьому році.

"Буде зроблений ще один крок до справедливого ціноутворення на ринку нерухомості України", - зауважив голова фонду.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, оцінка цілісного об'єкта в Україні поки регламентується двома законами - Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" та Законом України "Про оцінку земель", які фактично закріплюють принцип "фракційної" оцінки на законодавчому рівні.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

61

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом