У Польщі істотно подорожчала оренда житла


У Польщі у вересні вартість оренди житла зросла на 28% порівняно із вереснем 2021 року.

Відповідні дані наводять портали з нерухомості Expander та Rentier.io, передає UA.News.

За даними польських рієлторів, ставки на орендну нерухомість помітно зростають не тільки в річному вираженні, але і з кварталу у квартал. Так, ціни на оренду у третьому кварталі 2022 року піднялися на 7,4% порівняно з ІІ кварталом. Оренда квартир середнього розміру подорожчала на 4,7%, більших (понад 70 квадратів) – на 2%.

Зазначається, що підвищення орендних ставок перевищило зростання заробітної плати в корпоративному секторі.

Найбільш помітні зміни ставок відбулися у Варшаві, де оренда приміщення площею 30 "квадратів" коштує в середньому 2571 злотих (+33% за рік). Далі йде Вроцлав (2471 злотий, +42% за рік) та Гданськ (2400 злотих, +40% за рік). При цьому до зазначених сум не входять комунальні платежі. Таким чином, у цих трьох містах мінімальна заробітна плата не дає змоги покрити навіть орендну ставку квартири-студії.

Серед міст, де оренда невеликих квартир коштує дорожче 2 000 злотих – Гдиня, Краків та Щецин. У жодному з великих міст Польщі зростання цін на малогабаритні квартири не склало менше ніж 25%.

Аналітики пов'язують зростання цін на оренду квартир у Польщі насамперед зі зростанням попиту через велику кількість переселенців з України, зниження кредитоспроможності поляків та спад на ринку первинної нерухомості, а також зростанням інфляції.

За останніми даними, до Польщі виїхало близько мільйона українців, і лише близько 80 тисяч із них живуть у центрах для біженців, решта винаймають житло. Тому логічно, що попит перевищив пропозиції, тож орендодавці не могли не підвищити ціни.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, сервіс бронювання житла Airbnb відновив програму пошуку безкоштовного житла в Європі для українських біженців. Загалом Airbnb допоміг понад 50 тисячам біженців з України.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

100

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом