У Хорватії молоді сімʼї оселяються на даху в батьків

1 хв

У Хорватії молоді сімʼї через високі ціни на житло вимушені добудовувати поверхи у будинках батьків. Про це повідомило видання Business Insider.

Середня вартість будівництва за кв м становить приблизно 400 євро. Тобто приміщення площею 300-350 м коштуватиме приблизно 130 тисяч євро. На новий поверх сімʼї створюють окремі сходи знадвору або зсередини. Так їхня квартира має окремий вхід. Іноді над поверхом, який надбудували діти, згодом будують собі житло онуки.

Наприклад, сім років тому румун Богдан Даскалеску з дружиною хорваткою переїхав до Мокошиці, що під Дубровником. У передмісті ціни на житло були дуже високими. Старше ж покоління хорватів купувало земельні ділянки до війни за незалежність, що відбувалася на початку 1990-х, і деякий час після того, коли нерухомість була дешевою. Батько дружини Даскалеску збудував двоповерховий будинок із двома спальнями. Коли заручився старший син, він надбудував ще два поверхи. Тепер створили ще один поверх для нової сімʼї.

Протягом останнього року ціни на нерухомість у Хорватії зросли найбільше з-поміж усіх країн Євросоюзу, після Болгарії та Польщі. Через це багато хорватів не з’їжджають з квартир батьків навіть після 30 років сумісного життя.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Україні також зросли ціни на житло. В першому кварталі цього року вони зросли на 16% порівняно з таким же періодом 2023 року. Таким чином, зростання цін на житло було п'ять разів вищим, ніж офіційний рівень річної інфляції (3,2%).
 

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

530

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом