Цифри, а не домисли: як коронакриза вплинула на будівельну сферу

Карантин, введений в Україні через пандемію COVID-19, вплинув практично на всі сфери життя. Згідно з новими даними від Державної служби статистики України, будівельну сферу проблеми теж не обійшли стороною.

Що змінилося і як сильно криза вдарила по українському будівництву – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

В цілому, за станом на травень, ціни в будівництві виросли на 1,1% в порівнянні з цим же місяцем 2019 року. У таких межах показники коливалися з самого початку 2020 – поки пік зростання припав на лютий (1,9%).

Також за період пандемії COVID-19 можна спостерігати зниження індексу будівельної продукції – показника, який відображає обсяг виконаних будівельних робіт. Так, за січень-травень індекс склав 92,9%, в порівнянні за такий же минулорічний період. Відповідно, карантин вплинув на кількість нових об'єктів.

Особливо сильно це помітно в Вінницькій області – ще в березні індекс становив 105,9%, а в квітні впав до 66,7% і до 65% в травні. Схожа ситуація спостерігається в Запорізькій, Закарпатській та Житомирській областях.

А ось в Київській області ситуація рівно протилежна – в січні індекс становив 93,2% і продовжував зростати, досягнувши в травні 116,9%. І тільки в квітні він "просів" на 2,3%.

Говорячи про виконані роботи з початку 2020 року, можна відзначити, що 43,1% склало нове будівництво, 29,3% – ремонти і 27,6% – реконструкція та технічне переоснащення. При цьому, в деяких регіонах є істотні відмінності. Наприклад, в Одеській області реконструкція склала всього 1,8% обсягу виконаних робіт в грошовому співвідношенні, а ось нове будівництво досягло 67,8%.

Областю-рекордсменом по реконструкції стала Черновицька показником 64,4%, по ремонтним роботам – Луганська (77,5%), а з нового будівництва – Тернопільська (80,5%).

Як повідомляли раніше НЕРУХОМІ, в період квітень-червень 2020 року вартість квартир в Україні зросла на 8,4 відсотка, в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

63

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом