Топ-5 проєктів епатажного архітектора Френка Гері. Фото

Френк Гері – відомий американський архітектор канадського походження, який стояв біля витоків деконструктивізму і був відзначений престижною Прітцкерівською премією.

Він вразив світ нестандартним підходом до архітектури і отримав широке визнання у галузі, але при цьому не раз піддавався жорсткій критиці.

За своє життя Гері працював зі спадкоємцями Уолта Діснея, першим президентом Чехії, французькою компанією LVMH (їй належать такі бренди як Christian Dior і Louis Vuitton). Як відзначали колеги, Гері повністю віддавався всім своїм проєктам – житловим комплексам, готелям, клінікам, роблячи їх несхожими на жоден будинок у світі.

Пропонуємо топ-5 найбільш відомих робіт архітектора.

Будинок Френка Гері у Санта-Моніці, США

Гері був з небагатої сім'ї і на початку своєї кар'єри не міг собі дозволити придбати шикарний будинок. У Санта-Моніці він разом з дружиною купили старе бунгало і вирішив його реконструювати.

Він не став зносити стіни будівлі, а обніс їх гофрованим алюмінієм, склом і сіткою. "Мені відразу сподобалася ідея залишити будівлю недоторканою, але в голову прийшла думка побудувати навколо нього новий будинок", – розповів архітектор в одному зі своїх інтерв'ю.

Тим часом, далеко не всім сусідам припала до душі ідея Гері, вони намагалися протестувати і погрожувати йому арештом. Але, як виявилося, скандал лише привернув до архітектора клієнтів.

"Будинок Фреда і Джинджер" в Празі, Чехія

Над одним зі своїх знаменитих проєктів в столиці Чехії Френк Гері працював разом з колегою Владо Мілуніч на замовлення першого президента країни Вацлава Гавела.

За чотири роки вдалося звести будівлю в основі якої були дві вежі, одна з яких вигиналася. Чехи за вигини вежі назвали будинок танцюючим на честь зірок відомого голлівудського фільму "Фред і Джинджер". Вигин вежі архітекторам вдалося досягти за допомогою скляних панелей, закріплених на бетонних балках.

Сьогодні в цій будівлі розташовуються офіси, галереї, готель і ресторан. У 1996 році британський журнал Time нагородив "танцюючий будинок" премією.

Концертний зал імені Уолта Діснея в Лос-Анджелесі, США

На замовлення вдови знаменитого художника-мультиплікатора Уолта Діснея Ліліан архітектор взявся за реалізацію проєкту в кінці 80-х років. Жінка пожертвувала на будівництво близько 50 млн доларів, яке завершилося в 2003-му році.

Фасад був виконаний з нержавіючої сталі, в якому красиво відбивалися вогні нічного міста. Кут нахилу згодом довелося трохи змінити, бо сонячні промені відбивалися на сусідні будинки і мешканці скаржилися, що влітку ставало у них дуже спекотно.

Тим не менше, незвичайна форма створювала ілюзію ширяючого будинку. Будівля стала символом сучасного Лос-Анджелеса, біля неї нерідко проводять екскурсії для туристів.

Корпус Массачусетського технологічного інституту, Бостон, США

Варто зазначити, що не всі проєкти архітектора сприймалися громадськістю. Одним з таких був корпус Массачусетського технологічного інституту. До реалізації проєкту Гері приступив у 2004 році. Раніше будівля була дерев'яною з довгими темними коридорами. Гері вирішив повністю відійти від стереотипів і звести будівлю з фасадом з переплетених конструкцій у вигляді зигзага. Багатокутні цегляні частини помаранчевого кольору з'єдналися з химерними вежами з металу.

У підсумку результат вийшов досить спірним. Але були і ті, хто назвав проєкт Гері "сміливим і вільним". Проте керівництво інституту подало позов до суду на архітектора, заявивши, що через неправильно складену конструкцію цегляна кладка потріскалася і будівля покрилася цвіллю. Архітектор в свою чергу заявив, що це сталося через економію коштів замовника. У результаті конфлікт вдалося врегулювати лише через три роки.

Будівля фонду Louis Vuitton в Парижі, Франція

Президент компанії LVMH Бернар Арно звернувся до Гері з пропозицією про будівництво будівлі фонду Луї Віттон. Комплекс звели у 2014 році в Булонском лісі. Це масивна конструкція з білих кам'яних блоків, що робила будівлю схожою на величезний айсберг. Фасад прикрасили величезними скляними панелями, які надавали вигляд вітрил. Міцність забезпечили за рахунок дерев'яних балок і сталевих колон. Майже прозорий матеріал фасаду дозволив світлу і навколишній природи безперервно відображатися на стінах, створюючи візерунок. Всередині будівлі великі світлі приміщення. Цього досягли за рахунок прозорих матеріалів, великих балок і дзеркальних поверхонь.

Зараз в будівлі проводяться екскурсії, влаштовуються концерти, проводять різні конференції.

Варто підкреслити, що роботи Френка Гері далеко не завжди сприймалися громадськістю, його часто критикували за недоречну епатажність. Проте у 1989 році він був відзначений Прітцкерівською премією, найпрестижнішою архітектурною премією в світі – аналог Нобелівської. До слова, ікону стилю Заху Хадід також відзначили цією нагородою у 2004 році.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

476

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом