Що таке "єОселя"?

Альона Ярош 25.04.2024 12:51

3 хв

"єОселя" – це програма доступного іпотечного кредитування житла, яку ініціював Президент України. Вона надає можливість громадянам України отримати кредит на придбання власного житла за пільговими умовами. Програма розпочала свою роботу у жовтні 2022 року та спочатку була доступна лише декільком категоріям громадян. Однак трохи згодом, вже у серпні 2023 року уряд розширив перелік громадян, що можуть скористатися цією програмою. 

Головна особливість "єОселя" полягає у тому, що вона дає можливість придбати житло в іпотеку з фіксованою ставкою 3% та 7%, у той самий час, коли банки пропонують кредитування під 15-25%. Перший внесок повинен бути не менше ніж 20% від загальної вартості житла. А максимальний строк кредиту – 20 років. Придбати таким чином можна квартиру, таунхаус або дуплекс, а також приватний будинок. А щоб бути в курсі оновлень умов "єОселя" слідкуйте за новинами від НЕРУХОМІ.

Реалізацією такої ініціативи займаються ПрАТ "Укрфінжитло" спільно з Мінекономіки та Міністерством цифрової трансформації. 

Хто може скористатися держпрограмою "єОселя"?

Мета програми "єОселя" – забезпечити кращі житлові умови громадянам України через надання їм можливості придбати власне житло на пільгових умовах. Згідно із затвердженою постановою Кабінету міністрів №856 від 2 серпня 2022 року отримати пільгову іпотеку зі ставкою 3% мають право: 

  • Військовослужбовці ЗСУ за контрактом, співробітники СБУ, ГУР, Нацгвардії, ДСНС, Держприкордонслужби, НАБУ, Держспецзв’язку, Держспецтрансслужби, Державного бюро розслідувань, Управління спеціальних операцій, військові прокурори Офісу Генпрокурора, Управління державної охорони, Служби судової охорони, Бюро економічної безпеки, поліцейські та члени їх сімей.
  • Працівники закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності.
  • Викладачі, що працюють у державних та комунальних освітніх установах.
  • Вчені та науково-педагогічні працівники державних та комунальних освітніх закладів та наукових установ.

З 1 серпня 2023 року Уряд розширив держпрограму "єОселя" для всіх категорій громадян і тепер оформити іпотечний кредит за пільговою фіксованою ставкою 7% можуть:

  • Учасники бойових дій, ветерани війни та члени їх сімей.
  • Особи, що отримали інвалідність внаслідок війни, сім’ї загиблих або померлих ветеранів війни, що визначені згідно зі статтею 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". 
  • Сім’ї загиблих чи померлих Захисників та Захисниць України.
  • Внутрішньо переміщені особи
  • Громадяни, які не мають у власності житла, або його площа менша ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного наступного члена сім’ї додатково.

Як подати заявку єОселя?

Заявки на участь у програмі пільгового кредитування "єОселя" приймаються через мобільний застосунок "Дія". Для подачі заявки необхідно зробити наступне:

  1. Обираємо є Оселя у застосунку "Дія" у розділі "Сервіси".
  2. Ознайомтеся з умовами та натисніть "Почати".
  3. Оберіть пільгову категорію.
  4. Вкажіть сімейний стан, відомості щодо дітей та житлової нерухомості, а також дохід за останні 3 місяці. 
  5. Виберіть житло, яке плануєте придбати та оберіть банк (є можливість обрати декілька різних фінустанов).
  6. Завірте заявку своїм електронним цифровим підписом.

Після цього очікуйте відповідь від банків, яка надійде протягом 24 годин. За цей час банки перевіряють ваші доходи та платоспроможність. Коли ви отримали позитивну відповідь від декількох банків, то маєте можливість обрати один з них. Далі готується пакет необхідних документів. 

Які банки дають кредит по єОселя?

На старті програми "єОселя" у 2022 році було інтегровано лише 5 банків, проте згодом цей список дещо збільшився. Тому сьогодні українці можуть подати заявку на отримання пільгового іпотечного кредиту по "єОселя" у: 

  1. АТ "Ощадбанк"
  2. АТ КБ "Приватбанк"
  3. АБ "Укргазбанк"
  4. АТ "КБ "Глобус"
  5. АТ "Скай Банк"
  6. АТ "Укрексімбанк"
  7. АТ "Сенс Банк"
  8. АТ "Банк Кредит Дніпро"

Умови виплати кредиту за "єОселя" в усіх цих банках однакові, згідно з умовами держпрограми. Кредит потрібно платити кожного місяця у визначений термін. Оплата може здійснюватися через мобільний банківський застосунок. У разі якщо у вас з’явилася можливість погасити весь кредит відразу, або ж оплатити більшу суму необхідно писати спеціальну заяву у відділені банку. 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

490

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом