Ринок нерухомості трохи ожив: українці стали активніше купувати квартири

Після затишшя на ринку нерухомості з другої половини лютого кількість угод зросла до 7%.

Про це розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) Юрій Піта.

За його словами, зараз на ринку спостерігаються ще невизначеність, викликана протиепідемічними заходами через спалах коронавірусу. Але збільшення активності як покупців, так і продавців говорить про процес відновлення. При цьому, як повідомляють ріелтори, найбільш активно укладають угоди у Київській та Харківській областях.

На думку Піти, в цьому році для розвитку первинного і вторинного ринків житлової нерухомості визначальними стануть ситуація в економіці країни, перш за все це стосується рівня інфляції, від якої залежатиме платоспроможність покупців.

Згідно з даними, наведеними АФНУ, в Харківській області середня ціна квадратного метра на ринку первинної нерухомості зросла на 1,5% до 21 176 грн. Протягом січня і лютого найбільшим попитом користувалися одно та двокімнатні квартири площею від 30 до 60 "квадратів".

На вторинному ринку було все стабільно, ціни виросли незначно до 1% в залежності від місця їх розташування.

Що стосується первинного ринку, найбільш дорогі квартири традиційно розташовуються в центрі Харкова – в середньому 38 500 грн за "квадрат", найдешевші – в районі Кільцевої (близько 13 800 за "квадрат").

Що стосується ринку нерухомості у Київській області, тут ціни на вторинному ринку виросли в середньому на 2%, а ось затишшя спостерігалося на первинному. Забудовники активно запускали різні акції, намагаючись "підігріти" попит після зимового локдауна. Тому в більшості об'єктів ціни залишилися на рівні кінця грудня 2020 року.

В середньому, діапазон цін був наступним: від 20 000 до 48 000 грн/ м2 на лівому березі;

від 28 000 до 54 000 грн/ м2 на правому березі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, згідно з даними компанії NAI Ukraine, попит на нерухомість в Київській області зріс через карантинні заходи внаслідок пандемії коронавірусу. Так, інтерес до заміської нерухомості виріс у середньому до 20%, водночас як попит на житло в новобудовах столиці трохи просів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

86

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом