Провали Мінрегіону і спроби вирішити проблеми довгобудів. Чим запам'ятався листопад

Незадовільна оцінка Мінрегіону за втілення будівельної реформи, спроби влади вирішити проблеми недобудов і безпрецедентний випадок – забудовника зобов'язали заплатити за зірвані терміни введення житла в експлуатацію. Чим запам'ятався листопад для будівельного ринку читайте в свіжому огляді від ресурсу НЕРУХОМІ.

Провали Мінрегіону в реформуванні будівництва. Хто за це буде відповідати?

Реформа містобудівної галузі стартувала в березні, коли на засіданні Кабінету міністрів за підтримки президента Володимира Зеленського вирішили скасувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію і замість неї створити три нові органи. Спочатку влада думала, що швидко завершить реформу, однак цього не сталося через низку причин і справа затягнулася. В останній раз прем'єр Денис Шмигаль пообіцяв, що реформу завершать до кінця жовтня, але і цього не вийшло. В результаті будівельна сфера опинилася на межі колапсу, а корупція, з якою хотіли покінчити, переповнила будівництво.

Щоб якось впоратися з негативними явищами в галузі, Радою була створена Тимчасова слідча комісія. Так, 5 листопада, на засіданні ТСК було вирішено направити главі держави звернення щодо скасування постанов Кабміну 218/219 і всіх похідних від них рішень. ТСК вщент розкритикувала Мінрегіон за ініціювання зазначених постанов і запуск так званої реформи.

В ході засідання члени слідчої комісії намагалися дізнатися у заступника міністра Василя Лозинського про проблеми, які заважають просуванню реформи і запуску нових органів. Однак у представника Мінрегіону не вийшло дати ніякої конкретики. Наприклад, Лозинський не зміг назвати ні адреси Державної інспекції містобудування, ні скільки людей там працюють, ні чим взагалі там займаються працівники. У зв'язку з цим ТСК "рознесла" вщент заступника міністра за погану підготовку до засідання.

Комісія також зазначила, що законодавчо роботу реформованої системи поки не підкріпили, а існуючі законопроєкти 3875/3876 не мають підтримки в Раді та представників будівельної галузі. При цьому, Мінрегіон мав уже напрацювати необхідні законодавчі зміни, які могли б стати основою роботи нових органів ДАБІ. Але чітких кроків від міністерства нардепи так і не побачили.

Підсумкове рішення ТСК і вимога скасувати реформу – це, по суті, оцінка провальної роботи міністерства та профільного міністра Олексія Чернишова.

Фактично, депутати на засіданні ТСК поставили "двійку" Мінрегіону за реформування галузі. Звітувати за неї Чернишову тепер доведеться вже в парламенті і перед президентом.

Що стосується самої реформи, то на даний момент, через дев'ять місяців до запуску не готова жодна з трьох служб. Минулого тижня Держсервісбуд отримав нового керівника, в той же час як Держінспекція містобудування досі залишається обезголовленою. Законодавчо роботу з реформування системи так і не підкріпили депутати, законопроєкти 3875/3876 залишаються поки нерозглянутими.

Сама ж ДАБІ теж не може повністю виконувати свої функції, оскільки знаходиться в стані ліквідації.

Ще один елемент реформи – повноцінний запуск електронної системи в сфері будівництва, який був запланований на грудень цього року, довелося відкласти на 31 березня 2021 року через виявлені помилки.

Таким чином, підбиваючи підсумок, можна сказати, що кінця реформи будівництва на горизонті не видно й приблизно. А поки тут панують безвладдя і повна анархія.

Особлива система введення для недобудов

Житлові комплекси, які почали будувати і в підсумку кинули і не довели до розуму недобросовісні забудовники – одна з головних проблем, які існують на сьогоднішній день в Україні в сфері нерухомості. Згідно з даними ресурсу НЕРУХОМІ, тільки в Києві налічується понад 50 об'єктів, будівництво яких станом на листопад 2020 року виявилося замороженим.

Щоб хоч якось розібратися з цією проблемою Міністерство внутрішніх справ і Київська міська держадміністрація взялися за розробку системи спрощеного введення в експлуатацію недобудованих ЖК.

"Наш план такий: разом з КМДА, з новим керівником Державного архітектурно-будівельного контролю розробити спрощену систему введення в експлуатацію тих будинків, які були кинуті забудовниками, де неможливо в існуючому порядку довести справу до кінця, але там вже живуть люди", – повідав заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко під час зустрічі з інвесторами одного з проблемних ЖК Войцеховського.

Йдеться про недобудований Деміївський квартал, в якому вже близько п'яти років живуть люди в, м'яко кажучи, жахливих умовах. Так, мешканці переплачують за комунальні послуги, оскільки будинок їх не зданий в експлуатацію, а взимку квартири опалюються дровами. Також, як повідомляється, тут немає каналізації. Люди, які купили тут квартири, виявилися в складній ситуації. Войцеховський кинув будівництво ЖК, а його самого правоохоронні органи оголосили в розшук.

У соцмережах вже писали, що через опалення Деміївського кварталу дровами тут сталася сильна пожежа: горів димохід дров'яної котельні. Він йде по утепленому фасаду. Пожежники прибули вчасно і загасили вогонь. І довели до відома мешканців інформацію – дивом не загорівся утеплювач. Якби це сталося, будинок перетворився б в палаючу свічку.

Як вирішити питання цього і десятків інших схожих будинків розповів Геращенко. "Зараз ми готуємо експериментальну схему через процедуру банкрутства. Міська влада забирає права у забудовника, який покинув об'єкт, і пропонує іншим забудовниками завершити проєкт", - говорить чиновник.

Тим часом, нагадаємо, раніше Шостий апеляційний адміністративний суд зобов'язав КМДА добудувати ЖК Деміївський квартал. Згідно з рішенням, столична влада має завершити будівництво без додаткових залучень коштів з боку інвесторів. При цьому суд визнав, що столичні чиновники проявили бездіяльність щодо організації роботи по завершенню проблемного будівництва. Чи буде будівництво завершено за рахунок місцевого бюджету – поки не відомо.

Як не вклався в терміни зі здачею житла – заплати штраф

В Україні стався безпрецедентний випадок: Верховний суд зобов'язав забудовника Capital Rialti виплатити інвестору 350 тисяч гривень за зрив термінів здачі житлового комплексу Родинний Затишок в експлуатацію. Цей ЖК знаходиться в Києві за адресою: бул. Ярослава Гашека, 20, 22, 24 в Дніпровському районі. Будинок вже побудований, але не введений в експлуатацію.

Інвестори до цього часу не могли стягнути із забудовника моральну компенсацію за порушення строків здачі, оскільки в договорах подібна ситуація раніше не прописувалась. Проте суд розглянув справу про стягнення із забудовника компенсацій за несвоєчасну здачу житла. Так, судді виносячи це рішення, керувалися законом "Про захист прав споживачів". Зазначимо, це перший такий випадок, який стався в Україні.

Тим часом народні депутати розробили законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав кредиторів об'єктів будівництва", який також торкається питання несвоєчасної здачі в експлуатацію об'єктів житлової нерухомості. Цей документ раніше був опублікований на сайті Міністерства розвитку громад і територій України.

Так, в ньому є положення, про можливості покупців розірвати договір купівлі-продажу майбутнього об'єкта. При цьому, як зазначають експерти НЕРУХОМІ, які вивчили документ, наслідки такого розірвання проєктом – поки не визначені. Цілком ймовірно, що забудовники не будуть вказувати в договорі можливість повернення коштів у разі порушення заявлених термінів введення в експлуатацію та інших випадків.

"Тому варто законодавчо закріпити обов'язок повернення коштів забудовником", – додали експерти НЕРУХОМІ.

Несподіване продовження скандального будівництва на Андріївському

Скандальна історія з будівництвом київського готелю на Андріївському узвозі 14-16 отримала несподіване продовження, коли Шостий апеляційний суд скасував указ ДАБІ про анулювання дозволу.

Ще в 2010 році інспекція видала приватному підприємству "Маркон" дозвіл на будівництво готельного комплексу на Андріївському узвозі. У січні 2018 року після кількох перевірок дозвіл був анульований. Однією з причин цього рішення стало те, що проєкт виконання робіт розроблений з відхиленнями від проєкту організації будівництва (використовується інший баштовий кран).

У жовтні 2018 року підприємство "Маркон" звернулося до суду з метою визнати неправомірними перевірки ДАБІ, скасувати розпорядження й указ про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт.

Так, в червні цього року Окружний адмінсуд відмовив у задоволенні позову. Однак, апеляційний суд скасував рішення ОАСК, визнав протиправними і скасував розпорядження.

Відомо, що "Маркон" орендує ділянку в 0,19 гектара на Андріївському узвозі з 2006 року. За повідомленнями ЗМІ, забудовник планував будівництво готелю Mercure Andreyevskiy, висотою близько 30 метрів. Нагадаємо, що допустима висотність на цій ділянці – 12 метрів.

Тим часом, Київська міська держадміністрація пообіцяла оскаржити рішення апеляційного адмінсуду. А мер Віталій Кличко запевнив, що жодне рішення суду в столиці не було і не буде підставою для будівництва в історичних зонах Києва, особливо – на Андріївському узвозі.

Ресурс НЕРУХОМІ буде відслідковувати розвиток подій. Не виключено, що судове свавілля і напористість забудовника призведуть до того, що в історичному центрі Києва з'явиться величезна безглузда будівля.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

199

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом