Про зв'язки виробників будматеріалів з росії: до Ради внесли законопроєкт

2 хв

У Верховній Раді України 1 серпня зареєстрували проєкт закону №7618 щодо інформування споживачів про виробників будівельної продукції, пов'язаних із державою-агресором.

Зокрема, документ передбачає обов'язкову вказівку зв'язків з рф у рекламі та маркуванні будівельної продукції, якщо компанії-виробники пов'язані з державою-агресором. Інформація про такі зв'язки повинна займати не менше ніж 15% площі або обсягу всієї реклами. Порядок маркування будівельної продукції визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

Своєю чергою експерти зазначають, що така законодавча ініціатива щодо інформування українського споживача про виробників продукції, які відмовляються залишати російський ринок і водночас працюють в Україні не нова. Так, 1 квітня 2022 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7232, який вносить зміни до Податкового кодексу щодо оподаткування суб'єктів господарювання. До другого читання у тексті зазначеного документа з'явилась вимога вказувати зв'язки із державою-агресором у рекламі та маркуванні продукції підприємств, що мають відповідний статус. Цей законопроєкт стосується будь-якої продукції і є цілком логічним та обґрунтованим.

Реєстрація нової ініціативи щодо будівельної продукції фактично дублює положення вже зареєстрованого законопроєкту. Але документ Данила Гетьманцева забуксував у травні цього року. Можливо, одногалузевий проєкт Олени Шуляк буде успішнішим. У будь-якому випадку надання достовірної та доступної інформації для споживачів забезпечить свідомий вибір для відстоювання громадянської позиції.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Україні розпочав роботу Оперативний штаб із забезпечення будівельними матеріалами для відновлення міст, які постраждали від обстрілів з боку росії. Штаб має інструменти, які дозволять прискорити відновлення об'єктів житлової, соціальної та критичної інфраструктури, а також будівництво нових споруд та будівель різного призначення в регіонах. Його створили для координації діяльності органів місцевого самоврядування, підприємств будівельного ринку та торгових мереж.

Автор:

Ельміра Масімова

Головний експерт

Освіта - «правознавство» КНУ імені Тараса Шевченка.

Досвід роботи в земельних правовідносинах та сфері містобудування з 2014 року. Працювала в Департаменті земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) та Державної архітектурно-будівельній інспекції України. Знаю як працює Київрада (колишній помічник депутата)

Курси:

Real Property Law 3.0 (юридичний супровід нерухомості та будівницва), Академія консалтингового бізнесу, 2021

Міні-курс "З юридичного супроводу нерухомості, будівництвата та землі в період военного стану", Академія консалтингового бізнесу, 2022

Сертифікаційний курс "Девелопмент нерухомості", Міжнародний інститут бізнесу та CP School, 2022-2023

На проекті НЕРУХОМІ з 2019 року

Усі статті автора

Коментарі

119

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом