Подорожчання газу позначиться на вартості квартир на первинному ринку в Україні

Зростання цін на газ в Україні неминуче вдарить і по вартості житла на первинному ринку нерухомості.

Таку думку висловив глава девелоперської компанії ENSO Раміль Мехтієв, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, вартість багатьох споживчих товарів зав'язана на ціні газу, і тому українцям слід очікувати подорожчання багатьох товарів. "Девелопери будуть реагувати схожим чином, тому подорожчання не уникнути", - підкреслив Міхтеев.

Він пояснив, що газ займає значну частину у формуванні собівартості багатьох будівельних матеріалів. В результаті виробники змушені будуть підняти ціни на будматеріали. Крім того, останнім часом на ринку існує дефіцит, що також змушує виробників продавати дорожче.

"У найближчому майбутньому, ми швидше за все зіткнемося з бажанням постачальників не просто компенсувати виробничі витрати, а закласти можливість отримання додаткового прибутку", - прогнозує експерт.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, між тим, в Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) повідомили, що активність покупців на вторинному ринку України почала поступово згасати, знизившись в найбільших містах до 10%. Така ситуація призвела до стабілізації цін на ринку. За прогнозами ріелторів, покупець вже не готовий до існуючих цін і в найближчій перспективі зміна вартості – малоймовірна.

У вересні Кабмін, НАК "Нафтогаз України", Офіс президента підписали Меморандум, згідно з яким газ не дорожчатиме для населення до кінця опалювального сезону. Але документ не передбачає стабільної ціни для компаній і бюджетних організацій. У Європі ринок на енергоносії переживає кризу через сильне подорожчання газу.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

70

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом