Податок на нерухомість під час воєнного стану: що треба знати українцям

6 хв

Як буде оподатковуватись нерухомість у 2023 році та про що треба знати українцям з цього питання аби уникнути негараздів під час дії воєнного стану, детально розібралися експерти порталу НЕРУХОМІ.

Платники податку

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є як фізичні так і юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. 

Об’єкт оподаткування та база оподаткування 

Об’єктом оподаткування є житлова та нежитлова нерухомість, в тому числі її частка.

Згідно з нещодавніми змінами до Податкового кодексу України:

  • об’єкти житлової нерухомості – це будівлі, які зареєстровані згідно із законодавством як об’єкти житлової нерухомості, дачні та садові будинки;
  • об’єкти нежитлової нерухомості – будівлі, їх складові частини, що не є об’єктами житлової нерухомості (готелі, офісні, торговельні, промислові будівлі, гаражі тощо).

Податок на новостворений (нововведений) об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт, водночас об'єкти незавершеного будівництва (матеріали, що були використані у будівництві) не обкладаються податком.

Також, статтею 266.2.2. ПКУ визначено коло об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, що не є об'єктами оподаткування (гуртожитки, дитячі будинки сімейного типу, будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів тощо).

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток на підставі відомостей з Держреєстру речових прав. 

Пільги зі сплати податку 

Пільга  надається власникам-фізичним особам зі сплати податку лише на житлову нерухомість. Так, база оподаткування об’єкта зменшується:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності  квартири/квартир, житлового будинку/будинків та їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

На юросіб пільга зі зменшення бази оподаткування житлової нерухомості не розповсюджується. 

Пільга з  податку не застосовується

Пільги з податку, передбачені, для фізичних осіб не застосовуються до:

  • об’єктів,  в яких площа перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі. Для квартири таке перевищення складає більше 300 кв.м та 500 кв.м для будинку, або сумарна площа усієї житлової нерухомості перевищує 900 кв.м;
  • об'єктів, що  використовуються з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Також звертаємо увагу, що чинним законодавством не передбачені пільги зі сплати податку на нерухомість у випадку використання об'єктів нерухомості в діяльності ЗСУ.

Ставка податку

Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості встановлюється місцевою радою, але  не може перевищувати 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 квадратний метр площі нерухомості.

Мінімальна заробітна плата станом на 1 січня 2022 року становила 6 500 грн. Тому в 2023 році при сплаті податку на нерухомість за звітний 2022 рік, податок на нерухомість не повинен перевищувати 97,50 грн за 1 кв.м загальної площі.  Водночас при сплаті податку за 2023 рік, максимальна допустима ставка буде становити 100,50 грн/кв.м

Ставка податку по Києву

Київською міською радою встановлено максимальну допустиму ставку податку за оподаткування нерухомості, що перебуває у власності фізичних осіб як для житлових так і нежитлових об'єктів комерційного призначення у розмірі 1,5 % від мінімальної заробітної плати, за деякими виключеннями.

Проте, для прикладу, ставка оподаткування за підземний гараж, криту автостоянку або спортазал, що перебуває у власності фізичної особи, буде становити 0,01 % від мінімальної заробітної плати.

Більш детально ознайомитись зі ставками  податку залежну від виду функціонального призначення нерухомого майна для юридичних та фізичних осіб по Києву можна за посиланням.

"Податок на розкіш"

Так званий "податок на розкіш" залишився незмінним. За наявності у власності платника податку квартири, загальна площа якої перевищує 300 кв.м та/або будинку загальною площею більше ніж 500 кв.м, сума податку збільшується на 25 000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

При цьому, вказані 25 000 грн сплачуються навіть у випадку, якщо сумарна площа усіх об'єктів нерухомості не перевищує 900 кв.м. 

Обчислення податку 

Обчислення суми податку за житлову нерухомість, яка перебуває у власності фізичних осіб, здійснюється за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості у такому порядку:

  • за наявності у власності одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної на 60 кв.м, та відповідної ставки податку;
  • за наявності у власності більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно на 120 кв.м, та відповідної ставки податку;
  • за наявності у власності платника податку об’єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно на 180 кв.м, та відповідної ставки податку.

Сума податку, обчислена у випадку наявності більше одного об'єкта житлової нерухомості (одного типу чи різних видів), розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об’єктів житлової нерухомості.

Порядок сплати

Фізичні особи, на відміну від юридичних осіб, не нараховують податок самостійно. Розрахунок здійснюється органами ДПС на підставі даних Держреєстру речових прав, /або на підставі оригіналів документів на право власності платника податків.

Податкові повідомлення-рішення (ППР) про сплату податку разом з детальним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку контролюючим органом до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком). Тобто, у 2023 році податок сплачується за 2022 рік на підставі повідомлення-рішення від податкової, що має бути надіслано до 1 липня.

Податкове повідомлення-рішення сплачується фізичною особою протягом 60 днів з дня вручення.

За несвоєчасну сплату податку передбачені штрафні санкції. У разі, якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) ППР у визначені строки, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої Податковим кодексом України за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

Водночас юридичні особи самостійно нараховують та декларують податок на нерухомість авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації. Декларація з податку на нерухоме майно в цьому році мала бути подана юридичними особами до 20 лютого.

Особливості сплати податку під час дії воєнного стану

Відповідно до Податкового кодексу України, На територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації,  не нараховується та не сплачується податок.

Зокрема, за об'єкти житлової нерухомості (у тому числі їх частки,  об’єкти житлової нерухомості, що стали непридатними для проживання):

  • для фізичних осіб за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки;
  • для юридичних осіб за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року.

За об’єкти нежитлової нерухомості: 

  • на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан.

Таким чином, в будь-якому випадку на визначених територіях за об'єкти нежитлової нерухомості податок не буде нараховуватись з 01.03.2022 по 31.12.2023

Звертаємо увагу платників податків нерухомості: Податковий кодекс чітко регламентує, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, має визначатися саме Кабінетом міністрів України.

Проте, Кабінет міністрів України постановою від 06.12.2022 № 1364 делегував повноваження з визначення переліку територій до компетенції Мінреінтеграції. 

Наказом Міністерства від 22.12.2022  № 309 було затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Відповідно до Розділу І вказаного затвердженого Переліку, територія м. Києва віднесена до території активних бойових дій з 24.02.2022 до 30.04.2022.

Як повідомила пресслужба Державної податкової служби України 14 лютого 2023 року, вказаний затверджений Перелік не може застосовуватися для цілей оподаткування,  оскільки згідно з Кодексом ключовою умовою можливості застосування платниками особливостей оподаткування є перелік територій, визначений саме Кабінетом Міністрів України.

А отже станом на сьогодні, за відсутності затвердженого переліку територій, як того вимагають норми податкового кодексу, підстави для звільнення від оподаткування нерухомості відсутні.
 

Автор:

Ельміра Масімова

Головний експерт

Освіта - «правознавство» КНУ імені Тараса Шевченка.

Досвід роботи в земельних правовідносинах та сфері містобудування з 2014 року. Працювала в Департаменті земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) та Державної архітектурно-будівельній інспекції України. Знаю як працює Київрада (колишній помічник депутата)

Курси:

Real Property Law 3.0 (юридичний супровід нерухомості та будівницва), Академія консалтингового бізнесу, 2021

Міні-курс "З юридичного супроводу нерухомості, будівництвата та землі в період военного стану", Академія консалтингового бізнесу, 2022

Сертифікаційний курс "Девелопмент нерухомості", Міжнародний інститут бізнесу та CP School, 2022-2023

На проекті НЕРУХОМІ з 2019 року

Усі статті автора

Коментарі

1.5т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом