Податкова взялася за перевірки покупців нерухомості

Державна податкова служба взялася за перевірку даних покупців нерухомості перед тим, як розпочати оформлення майнових прав.

Про це йдеться у наказі Міністерства юстиції та Міністерства фінансів від 1 лютого цього року, повідомили у пресслужбі Мін'юсту.

Як зазначається, цей документ визначає механізм та загальні правила подання реєстраторами, нотаріусами запитів на перевірку відповідності реєстраційних даних особи даним держреєстру фізосіб – платників податків.

Так, реєстратори та нотаріуси перед оформленням мають подати запит до податкової служби. Таким чином необхідно перевірити відповідність даних фізосіб: прізвища, імені, по батькові, номер картки платника податків, серії та номери паспорта. Цей наказ набрав чинності з 1 лютого.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, минулого року одним із найбільш обговорюваних та резонансних став проєкт закону №5600 та окремо його норма про оподаткування другого та подальшого продажу житла.

У результаті Верховна Рада ухвалила його у другому читанні наприкінці листопада практично з проєктом Держбюджету на 2022 рік. Так, для операцій з продажу третього та більше об'єктів нерухомості протягом року запроваджується ПДФО за ставкою 18%, що ускладнить бізнес тим, хто заробляє на купівлі-продажі квартир.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що саме ці учасники ринку поширювали маніпуляції щодо стрибка цін на житло, не бажаючи сплачувати податки. Він наголошував, що за однакової собівартості будівництва, податки не є визначальним фактором для формування ціни квадратного метра житла. При цьому норма законопроєкту, запевняв глава Мінфіну, на операції з нерухомістю на вторинному ринку взагалі не стосувалася б фізосіб, оскільки громадяни не є платниками ПДВ.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

133

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом