Падіння ділової активності будівельної галузі уповільнюється – Держстат

У четвертому кварталі 2022 року індикатор ділової активності у будівельній галузі зріс порівняно з третім кварталом на 8,7%, однак показник все одно має негативне значення ( – 60,4%) порівняно з початком року.

Відповідні дані наводить Державна служба статистики.

У порівнянні з довоєнними показниками значно впали очікування будівельників за обсягами замовлень – близько 80%, але порівняно з третім кварталом цифри залишилися такими ж.

Щодо відтоку кадрів, то в ІV кварталі помічено уповільнення зниження показника на рівні -41%, у III кварталі він становив -60%, а в другому впав на -75%.

Переважна більшість опитаних забудовників прогнозують зростання цін на свої роботи та лише 10% заявили про зниження.

А якщо оцінювати фактори, що найбільш стримують будівельну діяльність, то ними будівельники вважають інші фактори (понад 70% опитаних підприємств), фінансові обмеження (майже 40% опитаних підприємств) та недостатній попит (близько 35% опитаних підприємств).

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше у звіті НБУ йшлося, що будівельні компанії мають найстриманіші оцінки своєї діяльності серед підприємств усіх секторів економіки в умовах ескалації військового конфлікту, який розв'язала російська федерація. Як з'ясували аналітики, посилилися очікування зменшення обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів. На відміну від попередніх двох місяців, респонденти очікують зменшення обсягів закупівлі послуг підрядників.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

68

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом