Нове керівництво Київміськбуду та зміна орієнтирів Укрфінжитла. Топ подій лютого


У лютому найбільш обговорюваними темами на будівельному ринку було нове керівництво Київміськбуду та нове будівництво в Оболонському районі столиці. Про це та інше читайте в останньому дайджесті за минулий місяць від порталу НЕРУХОМІ.



Нове керівництво Київміськбуду

Наглядова рада холдингової компанії "Київміськбуд" призначила на посаду голови правління – президента компанії Василя Олійника. Раніше цю посаду обіймав Ігор Кушнір, але після серії журналістських розслідувань був змушений піти у відставку.

Згідно з офіційною інформацією, з 24 січня Василь Олійник був віцепрезидентом Київміськбуду та його членом правління. Загалом у будівельній галузі він пропрацював понад 40 років. Водночас, як з'ясували журналісти, новий голова КМР був понад 15 років партнером Stolitsa Group Владислави Молчанової у реалізації житлових комплексів.

Олійник, працюючи в підрядних компаніях "Столичні будтехнології" (2011-2019), "Спецбуд-моноліт" (2018-2024), "Моноліт будсервіс" (2018-2024), допоміг "Столиці" реалізувати ЖК Варшавський мікрорайон, ЖК Hoffmann ЖК Квартет, ЖК Галактика, ЖК Відпочинок, ЖК Seven, ЖК Ліпінка та інші. Також компанії Олійника збудували торгово-розважальний центр Retroville та є ключовими партнерами Novus у будівництві його супермаркетів.

Київміськбуд – найбільший забудовник столиці, його основний акціонер – територіальна громада Києва в особі Департаменту комунальної власності КМДА з часткою 80%. Зараз у Київміськбуді на стадії зведення майже 1,5 млн кв. м житла – це 22 житлові комплекси на понад 100 будинків різного ступеня готовності. Щоб добудувати 20 житлових комплексів компанії, потрібно, за даними аудиту, 21 млрд. гривень. Забудовник заявив, що він не має значного фінансового обсягу для того, щоб стартувати, але від продажу всієї нерухомості можна отримати майже 27 млрд гривень.

Багато експертів будівельного ринку побоюються, що може повторитися сценарій із банком "Аркада". У 2019 році стало зрозуміло, що банк "Аркада" не зможе добудувати ЖК Патріотика на Осокорках та Еврика на Теремках, квартири в яких чекали понад 10 000 осіб. Тоді київський міський голова Віталій Кличко звернувся до Молчанова з проханням "знайти можливість допомогти" і навіть було підписано меморандум.

Переорієнтація Укрфінжитла

Незважаючи на популярність пільгових державних іпотечних програм, українські забудовники великого припливу інвестицій практично не відчули, оскільки майже всі гроші осідали на вторинному ринку. Ще до війни воліли купувати готове житло, аніж інвестувати в проект на рівні котлованів. Сьогодні через активні бойові дії переважання вторинки тільки посилилося.

Виходячи з ситуації, що склалася, українська держкомпанія Укрфінжитло заявила, що планує поступово залишити вторинний ринок нерухомості і сфокусуватися на первинному ринку.

"Ми фокусуватимемося на первинці… і, можливо, навіть не можливо, давайте обіцятиму: ми закриємо зовсім вторинний ринок як такий, можливо, через рік", — прокоментував ситуацію керівник компанія Євген Мецгер, додавши, що у 2024 році Укрфінжитло планує надати близько 12 тисяч іпотечних кредитів на 20 млрд грн.

Ситуація на будівельному ринку

На темпи та перебіг будівництва об'єктів, логістику та виробничо-оперативні процеси, як і раніше, впливає військово-політична ситуація в країні. За прогнозами девелоперів, вартість квадратного метра зростатиме, проте зростання не буде стрімким. Головна причина подорожчання – збільшення собівартості будівництва. Найбільше зростання цін буде відчутним у західних регіонах, куди мігрував попит у попередні роки.

Одеський забудовник "ущільнить" Оболонь

Під час засідання 8 лютого Київрада "по тихому" без обговорення змінили призначення землі на вулиці Автозаводській, 72а в Оболонському районі для будівництва тут житлового будинку.

На думку експертів, зміни цільового призначення земельної ділянки на вулиці Автозаводській, 72а є незаконним. Насамперед відсутній детальний план території, а на суміжній ділянці знаходиться Київський міський протитуберкульозний диспансер №1.

За чинним Генпланом там справді житлова забудова, але згідно з складовою цього Генплану та вимогами екології "Схеми планувальних обмежень", ця ділянка повністю входить у межі Санітарно-захисних зон, що підтверджується відомостями з Містобудівного кадастру Києва.

Сьогодні ділянкою володіє компанія "Дорадо". За даними порталу YouControl, бенефіціаром та засновником компанії є грек Бумбурас Пантеліс. ЗМІ його також пов'язують із одним із найбільших одеських забудовників, компанією "Гефест Груп". Також пишуть і про тісний зв'язок Пантеліса із мером Одеси Геннадієм Трухановим.

Проти будівництва ЖК виступають кияни, оскільки Оболонь страждає від перенаселення, а міська влада не поспішає покращувати інфраструктуру району. До того ж, забудовник Гефест нерідко нехтував містобудами та будував будинки значно вище, ніж дозволялося. Так, МУО на ЖК Аполлон передбачають шість поверхів забудови. Компанія ж обіцяє будувати всі 11. В іншому – ЖК Акрополь дозвіл передбачає 24 поверхи замість запланованих 26. Аналогічне завищення поверховості було і у ЖК Лімнос (+100 квартир) та у ЖК Міконос (+41 квартира). Таким чином можемо припустити, що новий будинок на Автозаводській будуватиметься за тими самими принципами.

Законність об'єктів столичного забудовника KBD

Поліція взялася за розслідування порушень під час будівництва клубних будинків Struetinsky Residence та М29, розташованих у Печерському районі столиці. Це проекти забудовника KyivBudDevelopment.

Правоохоронці з'ясували, що KBD зводить ці об'єкти з порушенням законодавства, без необхідних дозвільних документів та всупереч позиції контролюючих органів.

Як стало відомо слідчим, Мінкульт не погоджував проектну документацію та не надавав відповідних дозволів на проведення робіт за вказаними адресами. При цьому 16 серпня та 6 вересня 2021 року зазначене міністерство направило замовникам будівництва цих будинків приписи про припинення проведення земляних та будь-яких інших будівельних робіт. Але, всупереч зазначеним "мораторіям", роботи все ж таки тривали.

Крім того, до бюджету Києва не сплачувалися пайові внески, а легалізувати ці будівництва їхні бенефіціари, схоже, вирішили на підставі свідомо підроблених документів.

За інформацією Нацполіції, власник девелоперських компаній KBD та UBH – відомий бізнесмен Євген Леськів. Зокрема, він "прославився" завдяки скандалам із будівництва ЖК Pusha House та елітного комплексу Iris Tower на Оболоні.

ЖК для поліції у Львові

Міськрада Львова видала 2 лютого містобуди Нацполіції області на будівництво житлового комплексу по вулиці Трускавецькій. Йдеться про забудову ділянки площею 3,27 га на перехресті вул. Тролейбусній та Трускавецькій, де будуть збудовані багатоквартирні житлові будинки з вбудованими приміщеннями громадського призначення та підземними паркінгами.

За проєктом комплекс скрадатиметься з кількох житлових будинків висотою переважно від 4 до 8 поверхів, а один із будинків на розі кварталу буде 9-поверховим. Нежитлові будівлі, зокрема офісний центр, збудують на півдні ділянки, ближче до гаражного кооперативу.

Окрім школи, на території комплексу буде збудовано садок із прилеглою для занять на відкритому повітрі територією. Представник поліції на засіданні виконкому додав, що тут також облаштують базу спецпідрозділів.

Статистика та цифри

Торік українці купили 404 тисячі об'єктів нерухомості. Це у 1,7 раза більше, ніж у 2022 році, але це у 1,6 раза менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення (631 тис).

Ймовірно, на статистику вплинув розвиток державної іпотечної програми "Оселя". Загалом зі старту програми кредити вже отримали 7400 сімей на загальну суму 11,2 млрд. гривень. При цьому лише за пару місяців цього року програмою скористалися вже понад тисячу українських сімей на загальну суму майже 2 млрд гривень.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

1.5т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом