Минулого року здали в експлуатацію 924 житлові новобудови

Торік кількість сертифікатів про введення в експлуатацію житлових будинків видали на 25% більше, ніж 2020-го.

Відповідні дані ресурсу НЕРУХОМІ надав аналітичний сервіс Pro.Monitor.Estate.

Загалом за минулий рік видали 924 сертифікати про введення в експлуатацію, з них 512 – за класом наслідків СС3 (житлові та громадські будівлі висотою понад 100 м) та 412 – СС2 (будівлі висотою від 73,5 м до 100 м). Аналітики сервісу пов'язують це зі скасуванням обов'язкової сплати замовниками будівництва пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту. Як відомо, пайові внески скасували з 1 січня 2021 року.

Також минулого року зафіксували 675 відмов у видачі сертифікатів. Пов'язано це насамперед із виявленими значними порушеннями на будівництві, які можуть вплинути на експлуатацію будівлі. Також йдеться і про об'єкти, які зводяться без дозвільних документів – самобудовах.

Зазначається, що містобудівна реформа призвела до затримок із оформленням документів, що спровокувало зростання кількості незаконних будівель. Як показують дані, ДАБІ "працювало" надто активно, у тому числі й над відмовами у видачі сертифікатів та дозволів на будівельні роботи. У 2021 році кількість відмов у видачі дозволів на будівництво перевищила кількість виданих – на 3,6%.

Сьогодні ж кількість нових дозволів та динаміка видачі сертифікатів про готовність будинків до експлуатації не дає підстав стверджувати про перенасиченість нових будівництв, які можуть спричинити ефект "бульбашки" на ринку первинної нерухомості.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, у січні різко зріс попит на житло у Львові з боку інвесторів із Києва. Загалом продажі житлової нерухомості у цьому місті зросли на 15-20% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

58

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом