Ділові очікування будівельних компаній виросли, але не все так добре

Ділові очікування будівельних компаній на третій квартал 2020 року покращилися на 11 процентних пунктів (п.п.) у порівнянні з другим кварталом – до -37,2%.

Про це повідомляє Державна служба статистики.

Незважаючи на локальне поліпшення, викликане відновленням ділової активності та будівельних робіт після пом'якшення карантину, ситуація в галузі залишається складною.

Результати опитування компаній показали збільшення поточного обсягу замовлень, їх оцінка покращилася на 4 п.п. – до -57%. При цьому 58% респондентів оцінили свій поточний обсяг замовлень як недостатній, 41% – як нормальний для сезону, 1% – вище за норму.

Також відчувається зниження попиту на ринку. У опитаних компаній портфель замовлень в середньому на чотири місяці. Це на 0,4 місяці менше рівня другого кварталу поточного року.

Слід зазначити, що в третьому кварталі зріс негативний вплив низького попиту на роботу будкомпаній, а також в рази посилився вплив інших негативних факторів. У липні-вересні 2020 року 26% респондентів очікують скорочення робочих місць, тоді як 15% прогнозують зростання кількості персоналу.

Більшість респондентів (66%) не очікують жодних змін розцінок на свої послуги за підсумками третього кварталу. Однак 25% респондентів очікують підвищення вартості будівельних робіт, ще 9% опитаних – їхнього зниження.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, за перше півріччя 2020 роки кількість будівництв скоротилася на 10%, при цьому заборгованості щодо зарплат серед будівельників зросли.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

58

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом