Будівельний бізнес погіршив очікування ділової активності

Будівельні компанії мають стримані оцінки своєї діяльності серед підприємств усіх секторів економіки в умовах ескалації військового конфлікту, який розв'язала російська федерація.

Про це йдеться у звіті Національного банку України від 1 листопада.

Як зазначається, оцінки діяльності підприємств сектору будівництва знижуються другий місяць поспіль. Так, секторальний індекс у жовтні становив 38.2, у вересні він був на рівні 41.0.

Зокрема, як зазначили аналітики НБУ, посилилися очікування зменшення обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів. На відміну від попередніх двох місяців, респонденти очікують зменшення обсягів закупівлі послуг підрядників.

Загалом, якщо брати всі сектори економіки, то у жовтні бізнес погіршив очікування своєї економічної діяльності через ускладнення безпекової ситуації. Негативний вплив повномасштабної війни на пропозицію товарів, логістику, систематичні удари по критичній інфраструктурі та зниження реальних доходів населення стримують відновлення економіки та зумовлюють погіршення очікувань підприємств усіх секторів. У підсумку у жовтні 2022 року індекс очікувань ділової активності знизився до 44.9 із 46.1 у вересні.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, забудовники опинилися у скрутних умовах, оскільки ланцюги постачання будматеріалів зруйнувалися, а попит склав 10% від довоєнного. Проте компанії змогли відновити будівництво на заході, у центрі та півдні країни, а великі гравці не втрачають віри у запуск нових об'єктів.

Так, на столичному ринку нерухомості відновили роботу 80% ринку девелоперів – компанії Київміськбуд, Інтергал-Буд, КАН Девелопмент, Stolitsa Group, Perfect Group, РІЕЛ, Saga Development, DIM, Status Group, GEOS, A Development та City One Development.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

98

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом