Підтоплення метро: одна з головних причин – щільна забудова

Підтоплення синьої гілки київського метрополітену головним чином сталося через щільну забудову зверху, яка тисне на насичений підземними водами ґрунт. Відповідне припущення висловили низка експертів.

Директор аналітико-дослідного центру Інститут міста Олександр Сергієнко в ефірі телеканалу Київ 24 заявив, що "антропогенний фактор" мав вирішальне значення у виникненні аварії у метро Києва. Також важливу роль відіграє порода, розташована під Деміївською площею, де розташований тунель.

"Якщо розглядати трасу цього уривку, від Либідської до Деміївської, можна помітити багато нових будівель – Ocean-Plaza, ЖК Французький квартал. Це сотні тисяч тонн бетону, скла, заліза, які надто сильно тиснуть на ґрунт. Територія також насичена водою через річку та джерела. Таким чином, усі ці будівлі тиснуть на воду, що викидається в Либідь", - зазначив Сергієнко.

Схожої думки дотримується інженер Дмитро Макогон. Крім річки Либідь та недостатньої уваги до проблеми, причина також може бути у новобудовах, які своєю вагою впливають на тунелі, вважає він.

"За такими серйозними спорудами потрібно доглядати так само, як за тими самими автомобілями, потрібно регулярно проводити ТО, там можуть з'являтися мікротріщини, якісь пошкодження. Їх потрібно швидко ліквідувати, інакше вони розширюватимуться, розростатимуться і призводитимуть до серйозніших наслідків — таких , як ми бачимо", - сказав інженер.

За словами ріелторів, інцидент у метро може позначитися і на ринку нерухомості. Зокрема, оренда квартир у Голосіївському районі швидше за все подешевшає. Крім того, якщо ремонт затягнеться, забудовники також будуть змушені надати знижки.

Як відомо, 8 грудня у Києві зупинили рух поїздів метро між станціями Теремки та Деміївська через стан тунелів. Потяги ходять між станціями Героїв Дніпра – Либідська. Рух перекрили приблизно на півроку.

Начальник Київського метрополітену Віктор Брагінський розповів, що вранці 8 грудня на стелі тунелю на цій ділянці помітили нові тріщини, у тунель протікає вода.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

380

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом