Забудовники розповіли, що чекатиме сферу нерухомості у 2024 році

Аналітики девелоперської компанії Greenville Kyiv розібрали ключові складові, які впливатимуть на стан сфери нерухомості та розповіли, за яким вектором може розвиватися галузь протягом цього року. Про це порталу НЕРУХОМІ розповіли у пресслужбі забудовника.

На думку фахівців, ринок цілком залежить від політичних, економічних та фінансових факторів. На темпи та хід будівництва об’єктів, логістику та виробничо-оперативні процеси, фінансування та інвестиції впливає воєнно-політична ситуація в країні: згідно прогнозів провідних західних аналітичних джерел, цього року фронт, скоріше за все, залишатиметься стабільним, а повітряні удари по українських містах навряд чи будуть частішими ніж зараз. Протягом 2024 року обидві сторони акумулюватимуть ресурси для продовження бойових дій наступного року.

Економіка держави демонструє стійкість: свою роль грає широка підтримка союзників. Згідно Forbes, споживчий сектор продовжує відновлення, хоча інвестиційна активність поки що залишається невисокою. Золотовалютні резерви становлять більше $40 мільярдів, курс гривні відносно стабільний. Інфляція очікується нижче ніж минулого року - близько 8,3%.

Інвестиційний потенціал населення залишається значним. Близько $15 мільярдів перебуває на гривневих депозитах, $11 мільярдів – на валютних. Згідно звіту НБУ, ще від $60 до $100 мільярдів – на руках у громадян. До того ж, придбана нерухомість нівелює інфляційні ризики. Поступово набирають обертів державні програми - “єОселя” та програма компенсації за зруйноване житло “єВідновлення”, другий етап якої стартував в кінці минулого року.

Вартість квадратного метра зростатиме, проте зростання не буде стрімким. Головна причина подорожчання - збільшення собівартості будівництва (на 40%), що впливає на ціну. Найбільше зростання цін буде відчутним в західних регіонах, куди мігрував попит у попередні роки. Протягом 2024 року на заході України ще зберігатиметься інерція ринку. У Києві важливим фактором залишатиметься відкладений попит. Кожний повітряний удар по столиці призводить до спаду продажів та відтермінування попиту.

Серед головних трендів у будівництві житлових комплексів експерти Greenville Kyiv називають акцент на безпеці, енергоефективність, турбота про екологію, впровадження технологій штучного інтелекту та інновацій, автономність життя (концепція “місто в місті”).

Проверенные ЖК

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук