Як заново навчитися ходити: воєнний ринок нерухомості

Команда Нерухомі 25.01.2024 17:54 PR матеріал

4 хв

Ви, мабуть, бачили, як у новорічну ніч, попри тривоги і на зло ворогам, люди співали патріотичні пісні, танцювали прямо у дворі. Так, це житлове містечко ARTVILLE. І ми дізналися, що окрім патріотичних жителів зі ZEZMAN-комьюніті тут ховається цікавий для України досвід будівництва. Холдинг ZEZMAN розповів про бізнес-виклики та досягнення у створенні комфорту високого рівня в умовах війни.

Будувати міста. Далі

Процеси армування, бетонування, скління, кладка, фасадні, покрівельні та вентиляційні роботи створюють звичайну атмосферу на будмайданчику житлового містечка ARTVILLE. Помірний стукіт зовнішніх робіт, який не припинявся з 24 лютого 2022 року, працює у тандемі з внутрішніми: укладка плитки, ламінату, поклейка шпалер, монтаж міжкімнатних дверей, встановлення кухонних гарнітурів і сантехніки. Ті забудовники, які втримались у 2022 році, зайняли тільки більш стійку позицію у 2023. Тож ми проаналізували загальну динаміку будівництва в країні і дізналися, що ж робити далі.

Кажуть, що це був рік відновлення, бо бізнес звик тримати своє обличчя, але насправді — це як заново вчитися ходити. Нестача кадрів, зменшення ринку будматеріалів, логістичні переналаштування та зріст курсу — кити, на яких стоїть воєнний ринок нерухомості. Наприклад, такі звичні матеріали, як мінеральна вата та скло здебільшого купувалися забудовниками у заводу в Лисичанську, але з 3 липня 2022 року місто тимчасово окуповано, то ж вартість товарів зросла вдвічі. Але країна адаптувалася завдяки стабілізації фронту, міцному ППО, цілодобовій електроенергії та гривні, яка встояла. Як доказ — за 2023 рік більше 200 мешканців отримали своє житло з готовим ремонтом, технікою та частковим меблюванням — це тільки вклад житлового містечка ARTVILLE в укріплення ринку нерухомості.

Минулий рік можна назвати і роком подорожчання — стала тенденція у кожній сфері життя. Собівартість будівництва по Україні зросла до 30% — це тільки у зведенні будинків. Ремонт можна робити самостійно або ж придбати готову пропозицію — як не крути цю суму потрібно додатково вкладати у вартість квартири.

Як життя нас навчило, краще не розраховувати на закінчення війни у “два-три тижні”, то ж треба планувати майбутнє. Що ж там далі? Зниження цін на новобудови не буде, а на подальший розвиток українських та міжнародних програм сприятиме купування житла. Як прогнозують експерти, після закінчення війни квартири можуть піднятись в ціні на 20-30%.

Що ж робити? Будувати далі та працювати. Колообіг грошей в природі сприятиме розвитку підприємств, новим робочим місцям — майбутньому. Внутрішня система виробництва будівельних матеріалів має стимулюватися системою оподаткування, доступним кредитуванням та міжнародними інвестиціями. Тоді ринок нерухомості зможе покращити свої темпи, хоча б завдяки рішенню однієї з воєнних проблем. І спостерігаючи за динамікою та роботою забудовників краще орієнтуватися не на “доковідні” часи, а на 2022 рік.

А ще треба жити — відкладати немає куди. За майже два роки від повномасштабного вторгнення ми “набили шишки” собі та адаптувалися до нових умов. Але затямили, що головне — люди. Кадровий голод у будівництві, який за даним Держстату, становив минулого року вже 40% може збільшитися. Це уповільнює процес будівництва, йде перекомплектування бригад, перенавчання, проте зупинятися не можна.

Новий досвід. Якщо ж вже будувати, то на совість

Як нам розповіли представники Холдингу ZEZMAN, за минулий рік у містечку відкрито мережевий супермаркет, пекарню та магазин м’ясних делікатесів. Незабаром відкриється амбулаторія. Загалом тут закриті основні потреби: дитячий центр розвитку та молодша школа, а також кав’ярня, барбершоп, декілька продовольчих крамниць, піцерію, доставка суші, зоомагазин, аптека, поштові відділення та поліцейська станція.

Забронювати місце на парковці, надіслати квитанції по комуналці, оформлювати побутові послуги та комунікувати з обслуговуючою компанією можна через чат-бот. Тут турбуються про екологію, влаштувавши під час війни станцію сортування сміття та включення зарядних станцій для електрокарів в проект паркінгу. Є окрема парковка для мотоциклів і облаштовано багато велопарковок.

Містечко, яке закриває не лише потребу у житлі, а створює певний ритм та стиль життя. Приклад будівництва попри виклики, які не закінчилися. Цей рік має закріпити ринок нерухомості на вищому за сьогодні щаблі, бо тепер цей бізнес керуються зовсім новими кризис-стратегіями і як країна наразі ми готові.

Ми дослідили досвід житлового містечка ARTVILLE та будівельного майданчику, і відзначаємо, що це позитивний приклад відповідального бізнесу та укріплення ринку нерухомості. Продовження будівництва, розвиток інфраструктури та запровадження нових діджитал-інструментів управління містечком наближають нас євроінтеграції та спільної перемоги.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

684

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом