Кияни продовжують виступати проти будівництва ЖК Ріхерт & Парк

Кияни зібрали понад 6 тисяч голосів під петицією щодо заборони будівництва ЖК, яке загрожує горі Юрковиця. Про це йдеться на сайті Київради.

Авторка петиції запропонувала визнати договір оренди земельної ділянки з забудовником ТОВ "Керамблоки-Інвест" таким, що не відповідає інтересам громади.

"Ця територія може слугувати місцем відпочинку для багатьох мешканців не тільки Подолу, а й усього міста, проте, якщо не розірвати договір оренди земельної ділянки з забудовником, на цій території стоятиме ще один житловий комплекс проти волі громади", — йдеться у документі.

За словами авторки петиції, "протягом років оренди ТОВ "Керамблоки-Інвест", територія гори засмічувалася, рослини, дерева — зрізали, а сам ТОВ "Керамблоки-Інвест" порушував вимоги договору, відповідно до чого передумов для пролонгації договору оренди не було". Водночас, як йдеться у петиції сама діяльність забудовників порушує численні закони України (Водний кодекс, Закон України "Про охорону культурної спадщини", статті 5 і 13 КУ, частину 3 статті 215 ЦКУ).

Від Київради мешканці століці вимагають визнати, що договір оренди земельної ділянки з ТОВ "Керамблоки-Інвест" порушує законодавство та визнати його недійсним. Столична прокуратура неодноразово вимагала від власника пам'ятки архітектури – пивоварного заводу Ріхтера на вулиці Кирилівській, 35 – укласти охоронний договір. Це мало б захистити історичні будівлі від руйнування, оскільки зараз об'єкт культурної спадщини перебуває у занедбаному стані.

За даними аналітичної системи YouControl, компанія "Керамблоки-Інвест" входить до групи інтересів родини Баляш, яка контролює Оксі Банк, мережі магазинів електроніки та побутової техніки "Шок" і "Крез". Також родина Баляш контролює підприємства, діяльність яких пов’язана з сільським господарством, вантажним автомобільним транспортом, будівництвом.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, на 11,5 га між вулицями Нижньоюрківською, Кирилівською і Мильним провулком компанія "Керамблоки-Інвест" планує збудувати житловий комплекс Ріхерт & Парк із магазинами та парковками. Також зауважимо, що ЖК Ріхерт & Парк – це проєкт девелопера A Development. У кінці 2021 року забудовник отримав погодження від Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) на продовження будівництва (коригування ІІ черги).

Нагадаємо, що кияни виступають проти цього будівництва і неодноразово створювали петиції щодо його заборони, але як бачимо безрезультатно.

Oб'єкти:

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

366

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом