Київрада передала під забудову історичний будинок Осипа Родіна

1 хв

Під час засідання Київради 8 лютого депутати 63 голосами підтримали передачу землі під  будинком Осипа Родіна, збудованого 1882 року, під будівництво БФК Franklin. Про це повідомили в памʼяткоохоронній спільноті "Спадщина".

У вересні 2020 року КМДА надала будинку статус об’єкту культурної спадщини. Проте власник ТОВ "Арікс" оскаржив це рішення в Окружному адміністративному суді. 

У 2021 році Шостий апеляційний адміністративний суд позбавив будівлю статусу, тому "Мапа Реновації" подала касаційну скаргу у Верховний Суд і в травні 2023 року будинок внесли до об’єктів культурної спадщини Києва.

Зараз пам’ятка не підлягає перебудуванню чи знесенню, а землю під нею можна передати тільки під реставрацію.

"Саме тому згаданий проєкт передачі землі під будівництво прямо порушує чинне памʼяткоохоронне та земельне законодавство", — зазначають у свою чергу активісти з "Мапи Реновації".

Проєкт рішення передбачає передачу ділянки під обслуговування багатофункціонального комплексу Franklin, яку зводить SAGA Development, зазначає пам’яткоохоронець Дмитро Перов.

Андрій Вавриш, засновник та керівник SAGA, розповів, що будинок Родіна будівлю хочуть відреставрувати та повернути до первинного вигляду — у ній буде офіс.

Будинок Осипа Родіна 1882 року — це кам’яна садиба на вулиці Олеся Гончара, 71. Вона є одним із двох збережених зразків забудови кінця 19 століття. До 2014 року тут був найменший театр Києва — "Вільна сцена" Київського академічного театру драми і комедії на Лівому березі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, Київрада не змогла продати ділянку у центрі столиці на вулиці Прорізній.
 

Забудовники:

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

529

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом