Гроші інвесторів "Укрбуду" використовували не за призначенням – НКЦПФР

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зупинила дію ліцензії для компанії "Житло-Капітал", яка відповідає за фінансування будівництва об'єктів "Укрбуду".

Про це повідомляється на офіційному сайті НКЦПФР.

Своє рішення регулятор пояснив тим, що компанія "Житло-Капітал" системно порушувала права інвесторів, використовуючи гроші фондів фінансування будівництва за призначенням і не повідомляючи про перенесення термінів здачі в експлуатацію об'єктів будівництва.

Також, за даними НКЦПФР, компанія з 2015 року відкривала фінансування об'єктів будівництва без наявності всіх необхідних документів, у тому числі тих, що підтверджують право будівництва на земельній ділянці.

Ще однією причиною рішення регулятора стало зберігання оперативних резервів у небанківській фінансовій установі "Каса народної допомоги", якій з 2021 року анулювали ліцензію.

"Йдеться про кошти у розмірі близько 3,7 млрд грн", – уточнив регулятор.

Попри на відсутність ліцензії, компанія "Житло-Капітал" не звільняється від виконання обов'язків, передбачених раніше укладеними договорами управління майном. Але з моменту зупинення ліцензії на строк до 12 березня 2024 року їй заборонено створення нових фондів фінансування будівництва, збільшення кількості об'єктів будівництва у вже створених фондах та укладання нових договорів із засновниками управління майном.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, минулої весни НКЦПФР зобов'язав компанію "Житло-Капітал" повернути на рахунки в банки понад 3,7 млрд гривень, які раніше були призначені для будівництва об'єктів корпорації "Укрбуд" .

Як йдеться в документі, компанія "ФК "Житло-Капітал", яка виступає керуючим фондів фінансування будівництва об'єктів корпорації "Укрбуд", передала зазначені кошти ТОВ "Каса народної допомоги", яке не є банківською установою. У комісії зазначили, що така дія суперечить чинному законодавству, оскільки ФФБ повинні зберігати кошти оперативного резерву виключно банківських рахунках.

Журналісти з'ясували, що фірма "Каса народної допомоги" пов'язана з колишнім нардепом та головою державної корпорації "Укрбуд" (а також головою приватної компанії "Укрбуд Девелопмент") Максимом Микитасем – героєм низки гучних скандалів на будівельному ринку.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук