Скандал із реорганізацією Довженко-Центру: що відбувається насправді

У скандалі з реорганізацією Національного центру Олександра Довженка (Довженка-Центр) у Києві, який викликав великий резонанс у суспільстві, може бути причетний забудовник.

Про це повідомляє видання LB.ua, посилаючись на свої джерела.

Ще у 2008 році частину будівель на території центру продали приватній компанії. Згодом були узгоджені межі ділянок і на місці проданих будівель розпочалося будівництво ЖК White Lines.

Ексдиректор Довженко-Центру Іван Козленко розповідав, що була домовленість, за якою забудовник зробить низку інвестицій щодо капітального ремонту фасаду, утеплення та будівництва сучасного фондосховища. Утім інвестиційний договір так і не підписали. Як зазначив Козленко, "було зрозуміло, що вся земельна ділянка є предметом інтересу забудовників".

Довженка-Центр збираються реорганізувати
delo.ua

Відомо, що забудовником ЖК виступає компанія A Development. Колишній її співробітник на умовах анонімності розповів виданню, що ще влітку 2021 року в компанії знали, що забудують всю ділянку Довженко-Центру і про жодні домовленості з ним усередині компанії не йшлося. За інформацією джерела, основна будівля Довженко-Центру, згідно з планами забудовників, може бути знесена, а на її місці збудують торговий центр.

Своєю чергою власник A Development Олексій Баранов, пізніше коментуючи ситуацію виданню, заявив, що не планує купувати приміщення основного корпусу Довженко-центру.

"У мене ніколи не було бажання викупити це приміщення або приватизувати його. Зараз - тим більше, адже через війну вся нерухомість у Києві наближається до нуля. Мені ці приміщення не потрібні", - заявив Баранов.

Він нагадав, що ще у 2016 році з керівництвом Довженко-Центру було підписано меморандум, за яким домовилися розділити ділянку. Було також розроблено інвестиційний договір, згідно з яким забудовник отримував право зробити надбудову над бомбосховищем (вона була потрібна, щоб вирівняти лінію фасадів будівель об'єкта). Натомість він має зробити реконструкцію та утеплення фасаду Довженко-Центру, внутрішній сквер та реконструкцію Голосіївської площі, модернізацію інженерних систем та реконструкцію самого бомбосховища, яке мали перетворити на фільмосховище.

За словами Івана Козленка, спочатку розроблявся тристоронній договір між Мінкультом, Довженко-Центром та інвестором. Проте Міністерство згодом від цього варіанта відмовилося. Наступна редакція передбачала двосторонній договір, який МКІП мав узгодити своїм наказом.

"Ми з Іваном погодили цей договір і пішли з ним до тодішнього міністра — Володимира Бородянського. Бородянський нічого не зробив. Потім ми були в Олександра Ткаченка. Ткаченко нас два роки водив за ніс. З Оленою Гончарук (в.о. директора Довженко-Центру) ми також були на зустрічі з Олександром Ткаченком та Ростиславом Карандеєвим (перший заступник міністра культури). Ткаченко усно підтвердив, що затверджує договір, але за фактом МКІП нічого не погодив", - розповів Баранов.

17 серпня стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

Ситуація з Довженко-Центром, а саме наказ про його реорганізацію сколихнула громадськість. На сайті Кабінету Міністрів 17 серпня розмістили петицію про скасовування реорганізації.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, ЖК White Lines – це комплекс у Голосіївському районі, що позиціонується забудовником як бізнес-клас. Однак проживання в ньому навряд чи буде комфортним, оскільки будується між двома транспортними магістралями із щільним автомобільним потоком та частими заторами. Більш детально прочитати про цей ЖК можна, перейшовши за посиланням.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук