Рада ухвалила законопроєкт про компенсації за зруйноване житло

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №7198 про створення механізму компенсацій за житло, зруйноване чи пошкоджене під час війни.

За документ віддали свої голоси 275 народним депутатам.

Згідно з документом, на компенсацію можуть розраховувати громадяни України, які є власниками, замовниками будівництва, інвесторами пошкоджених чи знищених об'єктів нерухомого майна, а також їхні спадкоємці. За пошкоджене майно багатоквартирного будинку компенсацію зможуть отримати ОСББ, житлові кооперативи, управителі чи особи, уповноважені співвласниками багатоквартирних будинків.

В Україні запускають механізм компенсацій за зруйноване житло

Компенсації не надаватимуться особам під санкціями, із судимістю за скоєння злочинів проти основ національної безпеки та їх спадкоємців.

Подати заяву про надання компенсації можна буде під час воєнного стану та протягом року з дня його припинення чи скасування. Зробити це можна в електронній формі через "Дію" або в паперовій — через ЦНАП, органи соцзахисту чи нотаріуса.

Також українці повинні знати, що компенсації не надаватимуться живими грошима, а видаватимуться у вигляді п'ятирічних житлових сертифікатів на нове житло, а власники окремих будинків матимуть вибір — взяти житловий сертифікат чи грошову компенсацію з цільовим призначенням, яку можна використовувати лише на фінансування будівництва. .

Відповідно до норм законопроєкту, обрати дорожче житло, ніж вартість житлового сертифіката не можна буде. У цьому випадку українцям доведеться покривати різницю власним коштом.

Якщо ціна житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, одержувач теоретично вправі отримати компенсацію, що залишилася, але тільки з грошей, отриманих від Росії для відшкодування збитків.

Фінансування цієї ініціативи здійснюватиметься з коштів місцевих бюджетів та держбюджету, міжнародних фондів, інвесторів, репарацій чи інших стягнень з росії.

Держава планує спрямувати чималі кошти на компенсації - у відповідному Фонді вже понад 17 млрд грн. І майже всі вони підуть на ринок нерухомості – первинку та вторинку. Здається, незабаром ми побачимо відчутне зростання цін як на готові квартири, так і на новобудови.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, в експертному середовищі раніше розкритикували цей законопроєкт, зазначивши, що роздача сертифікатів дуже зручна для влади, оскільки можна буде звітувати, що процес компенсації запущено. Проте українці за фактом отримуватимуть лише зобов'язання. При цьому ще постає питання щодо адекватної оцінки завданих збитків.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук