Рада прийняла законопроєкт про примусове вилучення нерухомості

2 хв

Верховна Рада 21 серпня підтримала у другому читанні законопроєкт №9549 про використання земельних ділянок для розбудови цифрової інфраструктури. За документ віддали голоси 228 депутатів, повідомила Судово-юридична газета.

Законопроєкт подали 1 серпня, і він дуже швидко пройшов через профільні комітети. При цьому до другого читання до документа внесли чимало змін. Наразі він повністю може змінити принципи примусового вилучення землі у громадян та бізнесу. Але проєкт закону забороняє оскаржувати до суду такі рішення в Закарпатській області.

Тож, до цього законопроєкту є запитання у Головного юридичного управління Верховної Ради. На думку парламентських юристів низка положень законопроєкту не відповідає Конституції України та не узгоджується із діючими законами. Застереження викликають зміни до закону "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану", які не враховують предмета закону про відчуження.

Так, аналіз статті 14-1 про відчуження (в редакції законопроєкту) свідчить, що загалом ці положення регулюють суспільні відносини, щодо відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, для суспільних потреб. При цьому такі об'єкти не повертаються власникам, навіть якщо збереглися.

Законопроєкт вносить зміни, якими визначаються особливості примусового відчуження земельних ділянок, іншого нерухомого майна з мотивів суспільної необхідності в умовах воєнного стану для розміщення об'єктів оборонно-промислового комплексу та об'єктів інфраструктури в Ужгородському районі Закарпатської області. Головне юридичне управління Верховної Ради зазначає, що це є порушенням вимог частини четвертої статті 13 Конституції України щодо рівності усіх суб'єктів права власності перед законом.

Крім того, в тексті законопроєкту йдеться, що перелік суб'єктів господарювання, для розміщення об'єктів яких допускається примусове відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, визначається Кабінетом міністрів України за клопотанням Закарпатської обласної державної адміністрації.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, це вже не перший законопроєкт про вилучення нерухомості, раніше Верховна Рада вже розглядала подібні документи. Наприклад, минулого року у першому читанні Рада прийняла законопроєкт № 8225. Він передбачав спрощену процедуру примусового вилучення, відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності для будівництва або реконструкції об'єктів критичної інфраструктури I та ІІ категорії критичності.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

608

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом