Попит на житлову нерухомість невпинно зростає

Попит на нерухомість зростає, але нижчими темпами, ніж до повномасштабного вторгнення. Про це йдеться у звіті про фінансову стабільність Нацбанку.

Протягом 2023 року кількість угод купівлі-продажу житла зростала. Середня кількість договорів, укладених у другому та третьому кварталі 2023 року, майже наполовину перевищувала середні показники другого півріччя 2022 року.

Проте купівельна активність залишається майже вдвічі нижчою, ніж у середньому протягом 2019-2021 років.

Попит здебільшого концентрується на вторинному ринку, населення охочіше купує готове житло у безпечніших регіонах.

Від інвестицій у новобудови стримують як тривалі терміни будівництва житла, так і ризики недобудови, що посилюються скрутним станом галузі. Значно зросла частка угод з придбання житла, що фінансується іпотекою.

Йдеться майже виключно про субсидоване кредитування за програмою "єОселя".

Відновлення попиту на житло надалі підживлюватиметься зростанням доходів населення. Водночас його стримуватимуть все ще високі ризики безпеки та повільне повернення вимушених мігрантів.

Поки ринок нерухомості перебуває у дисбалансі, а попит лише відновлюється, інвестиції у нерухомість залишатимуться малопривабливими.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості, в Україні почали будувати у січні-вересні 2023 року 50 тисяч майбутніх квартир. З них 35 тисяч – це квартири у багатоквартирних будинках.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

5.2т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом