Питання застарілого житлофонду: у Раді готують до другого читання законопроєкт

У Верховній Раді готують до другого читання законопроєкт №6458 про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлофонду. Зокрема, обговоренню документа було присвячено круглий стіл.

Як розповіла голова комітету ВР з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк Закон про комплексну реконструкцію застарілого житлового фонду було ухвалено ще 2006 року, але зрештою так і не запрацював. "На законодавчому рівні не було закріплено механізмів, які дозволяють реалізовувати всі програми реконструкції. Ми повинні виправити цю ситуацію", - зазначила нардеп.

За даними Кабінету міністрів, на сьогоднішній день в Україні налічується понад 30 тисяч багатоквартирних будинків, що належать до застарілого житлофонду. Зокрема:

  • побудованих включно до 1919 року – 7646 (58 визнано аварійними);
  • побудованих у період із 1920-1953 рр. – 9693 (45 визнані аварійними);
  • побудовані в період з 1954-1969 рр. – 7192 (40 визнані аварійними);
  • побудовані у період з 1970-1989 рр. – 5 364 (24 визнані аварійними);
  • побудовані у період з 1990-2010 рр. – 785.

Шуляк заявила, що до процесу підготовки комплексної реконструкції застарілих кварталів має бути залучено місцеву владу, а не інвесторські організації. Саме органи місцевого самоврядування мають розробляти містобудівну документацію. Вона нагадала, що є негативні приклади, коли створені кишенькові проєктні організації розробляли детальний план території, і тільки вони могли бути допущені до роботи з певними інвесторами. "Тому ми в комітеті підтримуємо ідею, що саме місцева влада має планувати розвиток міста без втручання інвесторів", - сказала Шуляк.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України , законопроєкт №6458 передбачає фінансування як із держбюджету , так і за рахунок забудовників. Головною відмінністю законопроєкту від Програми київської влади є те, що у законопроєкті пропонується надавати нове житло власникам майна із застарілого фонду у співвідношенні 1/1. Тобто для отримання більшої площі потрібно заплатити забудовнику різницю за ринковою ціною. Як відомо, Київрада 8 грудня 2022 року затвердила програму комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду. Депутати Київради підтримали ідею, що необхідно комплексно вирішувати питання щодо оновлення об'єктів застарілого житлового фонду для розвитку інфраструктури. На їхню думку, реалізація програми допоможе залучити додаткові інвестиції та збільшити розмір податкових надходжень до місцевого бюджету Києва.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

107

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом