На Андріївському узвозі без документів зносять пам'ятку архітектури


У Києві під час війни недобросовісні забудовники розпочали демонтаж пам'ятки архітектури – старовинної будівлі 1897-1899 років, розташованої на Андріївському узвозі, 24.

Про це повідомив юрист громадської організації "Мапа Реновації" Дмитро Перов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, будівельні роботи проводяться з явними порушеннями – на ділянці відсутній інформаційний стенд із паспортом об'єкта та дозвільною документацією. Усі роботи відбуваються за полотном намальованого історичного фасаду, наголосив активіст.

Як повідомляє "Радіо Свобода", у березні 2015 року було укладено договір купівлі-продажу з компанією "Універсум Пласт". Згідно з документом, компанія, яка придбала будівлю, мала провести реставраційні роботи у 2015 – 2016 роках. Але наступного року вона взяла в Альфа-Банку кредит у розмірі 102 мільйони 300 тисяч гривень, віддавши у заставу будинок. Журналісти, провівши розслідування, не виключають ймовірність змови фірми та банку, адже вони мають спільну адресу реєстрації на вулиці Десятинній.

Міські інспектори дійшли висновку, що будівля перебуває в аварійно-небезпечному стані. Тим часом у Київській міській адміністрації продовжують шукати власника: звідти направили листи до ДІАЗу "Давній Київ" та міського Управління охорони культурної спадщини.

Краєзнавець Антон Короб розповів, що двоповерховий на високому підвальному поверсі будинок був збудований у 1870-ті роки на замовлення титулярного радника Всеволода Тарновського. Це один зі зразків раннього історизму у Києві 1860-80-х років, зведених до "будівельної лихоманки". Як і більшість цих будинків, він має декор фасаду, виконаний суто в цеглині з бароковими та ренесансними ремінісценціями.

Будинок збудований за проєктом відомого київського архітектора Миколи Горденіна. Крім того, взагалі Андріївський узвіз це пам'ятка архітектури національного значення. Отже, кожен навіть невеликий будиночок тут має цінність.

За даними порталу YouControl, ТОВ "Універсум Пласт" перебуває у стані припинення у зв'язку з визнанням його банкрутом. В засновниках значаться компанії з кіпрського офшору.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше мер Києва Віталій Кличко заявив, що не допустить будь-якого незаконного будівництва на Андріївському узвозі. За його словами, Андріївський узвіз – – історична старовинна вулиця Києва. "І ми маємо зберегти її унікальність", - заявляв очільник міста.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

84

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом