Масова забудова дамби Київського моря загрожує масштабним потопом

Поступова забудова земляної дамби Київської гідроелектростанції елітними котеджами створює додаткове навантаження на неї, що згодом може спричинити масштабне затоплення близько 200 тисяч гектарів території області.

Як повідомляє Dsnews.ua, провести перевірку поточного стану земляної дамби не є можливим, оскільки більша її частина знаходиться у приватній власності. Так, елітні котеджі будуються на березі обвідного каналу на ділянці між Вишгородом та селом Лебедівка. Під забудовою вже опинилося 30 км із 77 км узбережжя каналу, що протягнувся паралельно лівому берегу Київського водосховища.

Близько 20 масивних будинків розташувалися безпосередньо на земляному валу завширшки кілометр, який має захищати населені пункти лівого берега від підтоплень. Опитані виданням екологи стверджують, що це справді несе велику небезпеку. За словами експерта Національного екологічного центру України Олександра Соколенка, ця дамба є повністю земляною і призначена для повільної фільтрації дренажних стоків водосховища.

"Це дуже крихка споруда, за радянських часів тут було заборонено не тільки будувати, а навіть їздити на вантажівках і паркувати легкові машини. Палаци на кілька поверхів та багатотонні намиви піску руйнують її день за днем", - розповів він.

При цьому експерт наголосив, що забудовники знищили більшу частину зелених насаджень, які мають всмоктувати ґрунтові води.

Перші землевідведення, як повідомили у Вишгородській міськраді, почали оформляти близько 10 років тому, тоді й з'явилися перші споруди тут. Спочатку на підставних осіб оформлялися ділянки по 10 соток, потім об'єднувалися в цілі маєтки. Багато землі приєднувалося також самозахопленням. Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко зазначила, що згідно з даними кадастрової карти багато ділянок виявилося, що офіційно не існує. Вона не виключає, що Держземагентство "просто засекретило цю інформацію". Більшість захоплених територій досі формально віднесено до прибережної захисної смуги, яка перебуває у власності держави. Однак тут повно вже пляжів та причалів для яхт.

За словами місцевих жителів, цими будинками володіють найвищі чиновники, колишні й теперішні депутати.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, столичному юристу Костянтину Бойку, який привласнив Оболонський острів, а також низку причалів та дамб на Дніпрі, офіційно повідомили про підозру в рамках кримінальної справи. Він використав заяву до поліції, щоб на прохання слідчого взяти гідротехнічні споруди на зберігання. Потім він оформив ці об'єкти у приватну власність і продав їх своїй компанії, в якій він є співвласником.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

460

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом