Засновник компанії CBMA Олександр Гонзецький: "Мені подобається працювати над складними цікавими дизайн-проєктами – це мотивує"

10 хв

Відомий американський дизайнер інтер’єрів та декоратор Альберт Хедлі казав: "Дизайн інтер’єру існує не заради декорацій та гарних картинок для модних видань. Він потрібен, щоб створювати якість життя та красу, яка живить душу". А також наголошував, що глибоко вірить у те, що гарна обстановка може сприятливо впливати на життя людини. 

Ці слова згадуються, коли дивишся на інтер’єри, створені українською компанією CBMA, керівником та засновником якої є Олександр Гонзецький. Більше шести років компанія займається реалізацією дизайн-проєктів житлових та комерційних об’єктів. Її команда втілює у життя мрії клієнтів, реалізуючи складні інженерні та дизайнерські рішення.

Згідно концепції компанії, інтер’єр повинен були не лише красивим, наче з обкладинки журналів, але й ергономічним, якісним та функціональним. 

Діяльність CBMA відома не тільки в Україні, але й у багатьох країнах світу – зокрема, Франції, Німеччині, Хорватії…

У інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ Олександр Гонзецький розповів про найцікавіші проєкти компанії та про житло власної мрії.

"Ми працюємо з різними стилями – від сучасної класики до лофту"

– Кожен дизайн-проєкт для мене особливий, як дитина, яка народжується, росте і нарешті стає дорослою людиною, – розповідає Олександр Гонзецький. – Все починається з простору, де є лише бетон, скло та інші будівельні матеріали. А через кілька місяців на цьому ж місці з’являється красивий стильний інтер’єр, який викликає справжнє захоплення. Коли картинка оживає, це неймовірне відчуття! Особливо цікаво працювати над складними проєктами, вирішуючи нестандартні задачі. 

– Яким стилям у дизайні віддаєте перевагу та якими дизайн-проєктами особливо пишаєтесь?

– Ми працюємо з різними стилями – від сучасної класики до лофту. Щодо дизайн-проєктів, перш за все назвав би проєкт, який ми створили разом з FORM бюро – компанією, що працює під керівництвом архітекторки та дизайнерки Вікторії Шкляр. Він посів третє місце у одній із номінацій конкурсу "Інтер’єр року". У проєкті використовувались дуже цікаві технічні рішення. Наприклад, треба було створити триметрову тумбу із фанери, яка була повністю обшита листами із зістареної міді. Довелось чимало експериментувати. Це була досить довга клопітка робота. Але, як я вже відзначив, цей дизайн-проєкт, виконаний у мінімалістичному скандинавському стилі, отримав визнання серед ком'юніті дизайнерів та архітекторів України. 

– На вашому сайті мені дуже сподобався дизайн-проєкт АRT HALL – яскравий та вишуканий.

– Це дійсно цікавий проєкт у стилі сучасної класики. Особливу увагу варто звернути на кухню та гардеробну кімнату. Нижня частина кухні виготовлена з масиву деревини із застосуванням техніки фрезерування. Верхня частина – глянцеві фасади кольору фуксії. Фартух та стільниця створені з натурального каменю. У приміщенні, де знаходиться кухня, великі вікна, а отже багато природного світла. Тому глянцеві фасади виглядають особливо ефектно. 

– Наскільки вони практичні у використанні, адже, як відомо, зазвичай на глянцевих поверхнях залишаються сліди від пальців?

– У даному випадку все продумано до дрібниць. У вмонтованому прихованому холодильнику є ручки, тому дотик до фасадів не потрібний. Що стосується верхніх фасадів, вони відкриваються за нижню частину. 

– Милуючись яскравим кольором фасадів кухні, згадую своє спілкування з провідним скандинавським тренд-аналітиком Стефаном Нільсоном, який розповідав про кольори у інтер’єрі, що дарують людині відчуття щастя. Серед них – оливковий, бірюзовий, абрикосовий та відтінок фуксії.

– Чимало людей кажуть, що ця кухня створює особливий настрій. Вона незвичайна. Досить цікава у даному дизайн-проєкті, як я вже відзначив, і гардеробна кімната. У її створені ми відштовхувались від кольорової гамми паркету. Прагнули, щоб паркет та плитні матеріали були максимально схожі за відтінками. Багато підсвітки у гардеробній, велике дзеркало – це дуже зручно.

"На творчість мене надихають подорожі та виставки, де можна побачити новинки у дизайні та архітектурі"

– Які ще свої дизайн-проєкти компанії вважаєте особливими?

– Цікавим та одночасно складним був проєкт, який ми реалізували у будинку в проєкті "Лісники". Одним з нестандартних рішень було створення зони бару. Барна стійка з бразильського оніксу з підсвіткою особливо ефектно виглядає ввечері. Також досить незвичайно оформлений кабінет господаря будинку. Варто звернути увагу на стіл незвичайної форми зі шпону кореня в’яза, а також на шафу з відкритими та закритими полицями, у створенні якої застосована технологія фрезерування. На центральному фасаді можна побачити 3D візерунок. Також хочу розповісти про дитячу ігрову зону з великою шафою, у якій є спеціальний сферичний елемент декору, де дитина може сидіти та гратися. Фасад шафи антрацитового кольору покритий спеціальною грифельною фарбою, щоб діти могли на ньому малювати. 

– Що вас зазвичай надихає на творчість?

– Перш за все, подорожі. Мені цікава архітектура різних країн. Дивишся на красу – і народжуються цікаві ідеї. Також мене завжди надихають виставки, де можна побачити новинки дизайну та архітектури. Світ не стоїть на місці. Тож завжди цікаво, які матеріали та технології сьогодні з’являються у світі, які стильні рішення пропонують колеги. А ще мене надихає спорт. Більше п’яти років я бігаю на довгі дистанції. Коли готуюсь до марафону, багато тренуюсь. Кожне тренування займає близько години. Біг під час таких тренувань є для мене медитативною практикою, коли я можу продумати цікаві рішення та ідеї. Як відомо, під час фізичного навантаження досить активно працює мозок. Надихають і талановиті люди, які, попри будь-які труднощі, готові працювати, творити нове, цікаве, незвичайне…

– Творчість яких дизайнерів інтер’єру вам подобається?

– Дуже цікаві проєкти розробляє та втілює студія Сергія Махно. Це сучасний український дизайн. Стріха, солома, натуральне дерево – все це виглядає у дизайні дуже стильно. Також подобаються проєкти студії YODEZEEN, вони відомі у багатьох країнах світу.

"Меблі-трансформери чудова ідея для оптимізації життєвого простору, коли оселя невелика"

– Які тренди у інтер’єрі, з вашої точки зори, зараз актуальні?

– Перш за все, це використання екологічних матеріалів – натурального дерева, металу, скла, бетону… Вони виглядають у просторі приміщень стильно та симпатично. Думаю, тенденція використання екологічних матеріалів буде розвиватися надалі у всьому світі. Радує, що зростає кількість замовників наших послуг, які цікавляться класом емісії матеріалів, тобто показником екологічності. Також мені до вподоби, що в Україні все більш популярним стилем стає мінімалізм. Дуже затребувані зараз меблі-трансформери. Це чудова ідея для оптимізації життєвого простору, коли оселя невелика. 

– Нині дуже модні футуристичні мотиви у фешн-індустрії, високій гастрономії…Часом вони навіяні цифровим мистецтвом. А чи спостерігаєте цю тенденцію у дизайні інтер’єрів? 

– Звісно. Проте у дизайні інтер’єру, на мою думку, перш за все важливі практичність та функціональність. Оселя може бути незвичайною, вражати візуально, але в першу чергу вона все ж має комфортною для життя. Щодо футуризму, думаю він головним чином знайде втілення у інноваційних технологіях, використанні штучного інтелекту у повсякденному побутовому житті. Роботизація багатьох процесів значно вивільнить час для того, щоб люди могли більше думати про високе. У інтер’єрі все має бути максимально практично, зручно та просто. Простір має бути організований таким чином, щоб людина не витрачала сили та енергію на подолання якихось побутових складнощів. Все це доводить когнітивна ергономіка. Не випадково Стів Джобс протягом багатьох років одягався кожного дня практично однаково – джинси, чорна водолазка та кросівки. Максимально просто та скромно. Пояснював це тим, що не хоче витрачати час та енергію на щоденний вибір одягу. До речі, як і він, я починав працювати далеко не у найкращих умовах. Це було непрезентабельне підвальне приміщення. Щоб отримати перші замовлення, довелося досить швидко опанувати інтернет-маркетинг. Непростим був і шлях формування філософської концепції діяльності та розуміння потреб клієнта. Коли прийшло розуміння, що нам варто займатися реалізацією дизайн-проєктів, ми почали створювати унікальні пропозиції.

"Мені дуже подобається скандинавський стиль, де все досить просто та лаконічно"

– Відома британська дизайнерка інтер’єрів Келлі Хоппен казала про те, що критерії стилю та смаку можуть бути умовними, головне у оселі те, що підходить людині. А яке житло вашої мрії?

– У ідеалі це будинок за містом – поряд з хвойним лісом. Можливо, недалеко від якоїсь водойми. Мені до вподоби двоповерховий будинок у скандинавському мінімалістичному стилі з використанням екологічних матеріалів (натурального дерева, металу, скла, бетону) та новітніх технологічних рішень щодо енергоефективності, а також систем подачі та очистки води… На другому поверсі хотілось би мати велику терасу з великими скляними вікнами. Я бачив такі будинки у Швеції. Мені дуже подобається скандинавський стиль, де все досить просто та лаконічно, й ніщо не перевантажує, а, навпаки, сприяє тому, що можна розслабитися та перезарядитися.

– А яким ви бачите власний дім усередині?

– Все має бути максимально комфортно для сім’ї та для мене особисто. Якщо говорити про внутрішні приміщення, бачу дім таким: вітальня, спальня, дитяча, гардеробна та гостьова кімнати, кухня, санвузли… Добре було б мати спа-зону з невеликим басейном. Мрію про будинок з домашнім спортзалом та невеликим скалодромом. Як я вже казав, мені дуже подобається біг на довгі дистанції, а у майбутньому дуже хотів би покорити Еверест. Для цього повинні бути добре розвинені альпіністські навички. Мрія про підкорення Евересту теж мене дуже надихає. 

– Круто!

– До речі, дуже важливо, на мою думку, для батьків створювати простір для занять спортом для дітей. Підвісні доріжки, будинок на дереві… – зараз можна втілити стільки всього цікавого. На жаль, у моєму дитинстві такого не було. Нині ж все це стало можливим.

"Природна палітра кольорів гармонізує простір, сприяє максимальному спокою людини"

– Вважається, що кухня повинна пробуджувати смак до життя. Відомий французький шеф-кухар та ресторатор Поль Бокюз навіть вважав, що щастя живе на кухні. Чи любите ви готувати? Та про яку кухню мрієте?

– У нас у сім’ї готує переважно дружина. Я це роблю лише інколи. Щодо вподобань, дуже цікава, з моєї точки зору, кухня у мінімалістичному стилі – без верхньої бази. Вона виглядає досить круто. 

– Та чи практична? Адже на кухні зазвичай потрібно чимало місця для зберігання посуду та продуктів…

– Все максимально продумано. Така кухня за габаритами трохи глибша, ніж стандартна. Отож, все поміститься. 

– Ви прихильник системи "розумний дім"?

– Так. Це дуже зручно й дає можливість забезпечити енергоефективність на максимально високому рівні. Скажімо, в залежності від життєвого графіку родини можна запрограмувати опалення у будинку. Коли вас немає вдома, підгрів мінімальний, а перед вашим поверненням додому оселя починає прогріватись до певної температури – і ви отримуєте у приміщенні комфортні умови. Також можна запрограмувати вологість у кожній кімнаті – адже у кожного у родині зазвичай свої уподобання. Дуже зручно запрограмувати, щоб у певний час був випраний у пральній машинці одяг, а вранці, коли ви прокинулись, вас вже чекала гаряча запашна кава, приготована кавомашиною. Можливо, поки чимало таких речей сприймаються неначе вони з фантастичних фільмів. Але ми поступово до цього йдемо, і я думаю, що через десять-двадцять років така реальність стане нормою життя у всьому світі.

– Яку палітру кольорів ви б обрали для свого житла?

– Мені до вподоби поєднання білого кольору з відтінками граніту та дерева. Природна палітра гармонізує простір, сприяє максимальному спокою людини, а це дуже важливо. Така гамма кольорів дає можливість сфокусуватись на своїх думках.

– Який, на вашу думку, секрет щасливого дому?

– У домі завжди важлива атмосфера. Проте, вважаю, сім’я навряд буде щасливою, якщо немає нормальних житлових умов. Кожен у родині повинен мати особистий простір. Має бути і загальний – для того, щоб всі могли зібратися та поспілкуватися. 

– Олександре, яке ваше професійне кредо? 

– Я намагаюсь постійно удосконалюватись, робити апгрейди… Мені подобається працювати над складними цікавими дизайн-проєктами – це мотивує рухатись вперед.

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

199

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом