Що буде з українським ринком нерухомості? Прогнози девелоперів

Представники столичних девелоперів Perfect Group, Saga Development і ПБГ "Ковальська" поділилися з НЕРУХОМІ своїми прогнозами щодо подій, які відбудуться на українському ринку житлового будівництва до кінця 2020 року. Зокрема, розповіли, на що розраховувати покупцям, як зміняться темпи будівництва/продажів і наскільки трансформувалися очікування забудовників з початку року.

Олексій Коваль, керівник проектів Perfect Group

На ринку житлового будівництва буде невелике зростання цін. Однак нерівномірне. Компанії без сильного імені та великого портфеля можуть вдатися до зниження вартості, щоб залучити покупців. Тоді як фірми з ім'ям і солідним портфелем стануть магнітами для покупців та зможуть підвищувати ціни, отримуючи "премію" за надійність.

Темпи житлового будівництва можуть знизитися до 20%. В основному за рахунок того, що багато компаній закінчуватимуть старі проекти, але не стануть починати нові. Попит буде приблизно таким же, як і в минулому році. При цьому економ-житло може скоротитися, а преміум і бізнес – навпаки, зрости.

Люди з хорошим доходом, власники компаній не вкладатимуть гроші у розширення бізнесу в кризу, а вирішать перечекати, інвестувавши у квадратні метри. Що стосується девелоперів, то великі забудовники завдяки цій ситуації зможуть акумулювати попит на собі. Ми прогнозуємо збільшення темпу продажів до кінця року для всіх проектів.

Ті люди, які купували метри в якості інвестицій, і далі продовжать це робити. Більш того, багато хто сьогодні вибере нерухомість замість розширення власного бізнесу під час кризи. З іншого боку, покупці квартири-для-себе все одно мають потребу поліпшити умови проживання, криза їх не зняла і не вирішила. Вони так само продовжать збирати гроші, брати кредити та купувати житло. Найбільше постраждає економ-сегмент, проте в Києві, наприклад, це всього 10% від первинного сектора.

Ми маємо стримано-оптимістичний прогноз, який робимо з поправкою на ім'я компанії, її імідж, а також широкий портфель в різних сегментах від Комфорту і вище.

Ігор Райков, директор з виробництва Saga Development

Ми очікуємо стабілізації ринку до осені. До цього періоду, за нашими прогнозами, темпи будівництва, пропозиція та попит повинні повернутися на докарантинний рівень.

Зараз будівництво окремих об'єктів істотно гальмує неможливість отримати погодження проектів зовнішніх мереж від інстанцій, які перебувають на карантині. Це, в свою чергу, впливає на терміни будівництва і введення будинків в експлуатацію. Ми розраховуємо, що після закінчення карантину ситуація вирівняється.

У період карантину сформувався відкладений попит серед тих, хто потребує нерухомості, але не має на руках всієї суми і не впевнений у своїх можливостях виплачувати розстрочку. Як тільки фінансово-економічна ситуація в країні стабілізується, ці люди повернуться до раніше відкладених операцій.

При стабільному курсі долара істотних змін вартості квадратного метра в цьому році очікувати не варто. Можливе зростання в межах 10%.

Ігор Суботенко, заступник генерального директора ПБГ "Ковальська"

Якщо говорити про столичний ринок, то в Києві наразі пропозиція з новопобудованих квадратних метрів перевищує поточний попит.

Наслідки затяжного карантину і уповільнення ділової активності погіршили ситуацію. У березні-квітні багатьом столичним забудовникам довелося зупинити або сповільнити темпи будівництва нових об'єктів. Попит на квадратні метри просів на тлі загального хвилювання і економічного спаду. Більшість девелоперів фіксували падіння продажів чи не на 80% в порівнянні c аналогічним періодом минулого року.

За нашими спостереженнями, після активної фази карантину попит на нерухомість став помірно відновлюватися. Наприклад, в травні наші відділи продажів не виконали річний план всього на 15%.

Роботи на будівельних майданчиках столиці також набирають обертів. Ми це бачимо по динаміці продажів основних будівельних матеріалів виробництва ПБГ "Ковальська", які використовуються при первинному будівництві. Попит на таку продукцію активізувався відразу після закінчення активної фази карантину і відновлення безперешкодних транспортних перевезень.

Ми прогнозуємо, що на докризові показники ринок первинної нерухомості повернеться не раніше початку 2021 року. Криза так чи інакше вплинула на доходи і плани потенційних покупців. Тепер їм потрібен час для того, щоб відновити платоспроможність та зважитися на велику покупку.

Через уповільнення темпів будівництва і зниження попиту в цілому на ринку, до кінця року ми побачимо менше нових об'єктів від столичних девелоперів. Більшість з них будуть намагатися добудувати і розпродати свої поточні проекти.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

66

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом