Перспективи відбудови України очима гравців ринку: погляд постачальника будматеріалів

4 хв

Компанія "Конструктив" відома тим, що забезпечує вітчизняні будмайданчики всіма необхідними матеріалами для будівництва. По суті, виступаючи двигуном нового будівництва, втілює нові сенси в постачання будматеріалів: нові та чисті склади, IT-підхід до процесу та прозорості, технологічність та цивілізованість.  

Портал НЕРУХОМІ вирішив дізнатись у співвласника компанії "Конструктив" Антона Меланчука його бачення перспективи відбудови об'єктів, постраждалих від збройної агресії.

– Кількість об’єктів, які потрібно відбудувати

– Моя думка така: поки війна буде в активній фазі, та й, напевно, у будь-якій фазі, кількість об’єктів на "Відбудову" буде стрімко збільшуватись. Загальна кількість пошкоджених чи зруйнованих об’єктів, буде зростати в геометричній прогресії. Війна триває і, очевидно, що об’єкти зруйнованої інфраструктури збільшуються не тільки на лінії зіткнення, а й у відносно тихих областях, де не ведуться бойові дії.

– Чи достатньо будівельників для відбудови України?

– Ми вже гостро відчуваємо проблему нестачі кваліфікованих будівельників та фахівців інших професійно-технічних спеціальностей. Багато спеціалістів стали на захист держави, а частина з них виїхала до Європи.

Компанії-виробники вже зіткнулися з тим, що виник брак інженерів, технологів, людей зі спеціальною освітою, але також не вистачає і просто фізично рук на заводі виробнику. Ми вже відчуваємо кадровий голод та брак робочої сили, як у будівельній сфері, так і на виробничих потужностях, які займаються виробництвом матеріалів.

– Які заводи наразі не працюють?

Точно скажу, що більшість прифронтових заводів наразі не працює. Через бойові дії поблизу міст склалася складна ситуація, яка унеможливлює роботу: проблеми із сировиною, брак робітників, складність у відвантаженні матеріалів, неможливість налагодити виробничу логістику. Більш-менш нормально утримуються та працюють заводи, які розташовані в центральній та на західній Україні.

– Як виходити з положення нестачі будівельних матеріалів?

– Цю проблему потрібно розглядати комплексно. Звичайно, що швидке рішення — це імпорт, це Європа.

Друге рішення — бронь ключових співробітників на підприємствах та заводах виробників. Будівельна галузь — це масштабні процеси, навіть у плані економіки. Не можна просто так зайти й забрати інженерів, адже їх потрібно довго навчати. Ми не говоримо про те, що потрібно масово всіх бронювати, але хоча б частину ключових співробітників. Якщо завод або підприємство втрачає головного інженера, то відразу ж виникає питання: а як нам діяти далі? А є такі типи інженерів, яких, на жаль, усе менше й менше. Плюс нам треба враховувати ті мільйони людей, які виїхали в Європу, адже вони мають освіту та могли б створювати різницю, робити додаткову вартість.

– Чи можна закрити нестачу матеріалів імпортом товарів з Європи?

– Закрити нашу потребу Європою дуже складно. Ми маємо розуміти, що ринок Європи дуже відрізняється від нашого, адже норми, сертифікація і якість матеріалів значно вищі. Це різні рівні продукції, різна якість та система виробництва. У кожній категорії товару можна навести свій приклад. Будівельні суміші, системи кріплень, технічні вимоги — вони абсолютно різні.

Відповідно, і вартість на матеріали буде відрізнятися, тобто вона буде приблизно на 30–40 % вищою в порівнянні з вітчизняними виробниками. Але за необхідності та при наявності дефіциту на нашому ринку, я думаю, що клієнти будуть готові купувати.

Ми розуміємо, що в найближчій перспективі, та й навіть вже сьогодні, ми стоїмо на порозі пікових навантажень на заводи та виробників. Вже сьогодні гостро відчувається дефіцит будівельних матеріалів і надалі ця проблема буде зростати.

– Що саме будете завозити з Європи?

– Компанія "Конструктив" готова постачати будь-які необхідні матеріали, будь-які ключові позиції, які наразі в дефіциті та яких потребує ринок. З початком війни ми вже налагодили імпорт певних будівельних матеріалів в Україну й готові продовжувати працювати в тому ж дусі.

Насамперед ми говоримо про те, що головне питання зараз — налагодження імпорту будматеріалів із країн Європи. Загалом ми можемо доставити товари з будь-якої точки Європи, будь то Польща, Німеччина, Італія чи Франція. Тож ми продовжуємо налагоджувати все нові й нові шляхи та канали постачання.

– Яке Ваше загальне бачення ринку будівельних матеріалів під час війни?

– Бачу наступне: ринок глобально зменшується і ринок глобально переміщується з комерційних коштів у бюджетний сектор. Наразі значна кількість грошей концентрується в бюджетних замовленнях, а також в замовленнях, які роблять українські та міжнародні фонди на "Відбудову" України. А комерційна частина відповідно зменшується. 

– Що чекає ринок будівельних матеріалів після війни?

–Ми всі розраховуємо на те, що буде "бум", але це все залежить ще й від економіки та від кількості фінансів, які направлять саме на відбудову. Якщо будуть прийняті міжнародні програми, виділять кошти з бюджету, то ринок буде активний.

Оскільки бюджет та міжнародні фонди з великою ймовірністю будуть вкладати кошти у відбудову, прогнозується активне включення комерційного ринку нерухомості та побудови виробництв.

"Конструктив" уже готує канали та зв’язки, через які будемо заміщати дефіцит на ринку. Ми готуємо команду, яка буде готова опрацьовувати всі виклики й запити, готуємо операційну складову компанії, щоб мати змогу реагувати на ті чи інші виклики ринку.
 

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

349

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом