Олімпійський чемпіон Жан Беленюк: Мало мати власний тренажерний зал чи басейн, важливо регулярно займатися спортом

6 хв

Жан Беленюк – український борець греко-римського стилю, срібний призер Олімпійських ігор 2016 року та золотий призер Олімпіади 2021 року, дворазовий чемпіон світу та триразовий чемпіон Європи, відомий політик.

В інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ відомий спортсмен розповів про свій стиль життя, про те, що найбільше цінує у домі, та про вплив спорту на світові тренди. 

"Мені подобаються сучасні технології, коли, наприклад, двері можна відчинити не ключами, а відбитком пальця"

– Жане, ви зірка спорту світового рівня. Щойно прочитала про уподобання в житлі ваших закордонних колег-спортсменів. Наприклад, Ліонель Мессі хотів би мати будинок з екологічно чистих матеріалів у вигляді м’яча, а Кріштіану Роналду облаштував у домі два тренажерні зали та має власне футбольне поле для тренувань. А про який дім та про які зручності у ньому мрієте ви?

– Річ у тім, що у нас різний рівень заробітків – доходи борців у порівнянні з футболістами набагато скромніші. Я отримав однокімнатну квартиру у Києві після здобуття срібної медалі на Олімпійських іграх у 2016 році, а багатьом спортсменам роками доводиться жити в орендованому житлі. Зараз же мої думки направлені не на якесь особливе власне житло, а зовсім на інше. Багато людей в Україні через війну залишилися без даху над головою. Оскільки я народний депутат, нам буде потрібно зробити все для того, щоб дати змогу цим людям якомога скоріше відновити житло або отримати нове для проживання. Як спортсмен розумію Кріштіану Роналду, який має власний тренажерний зал. Він один з найвідоміших футболістів у світі, людина дуже публічна з шаленою кількістю підписників у різноманітних соцмережах, тому йому важко тренуватися у якомусь спортивному комплексі поза власним будинком, оскільки постійно доведеться фотографуватися з шанувальниками та давати їм автографи. Мені у цьому плані легше. Мене теж впізнають, підходять, просять разом сфотографуватися, але не так масово. Я можу собі дозволити тренуватися у залі та басейні з іншими спортсменами.

– Що для вас головне у власній оселі?

– Атмосфера. Коли оточують люди, які тебе люблять, а ти любиш їх, коли поряд домашній улюбленець (у мене, наприклад, це мій пес Каспер, якого, до речі, я не раз брав на спортивні збори) – це головне. Навіть не дуже технологічний дім з такою атмосферою буде набагато приємніший за оселю із різноманітними витребеньками хазяїв, якщо в ній немає душевного тепла та злагоди. Зараз, обираючи житло, також варто думати про безпеку. Актуально, щоб у будинку було бомбосховище, бо людське життя – це найдорожче. Щодо умов, я бував у різних оселях, у тому числі у величезних маєтках, проте моє дитинство пройшло у тридцятиметровій квартирі на Куренівці, де не було ніяких розкошів, на спортивних зборах теж була досить проста обстановка. Отож, я бачив, як кажуть, обидві сторони життя. Якщо говорити про те, що мені до вподоби, то це система "розумний дім". Це дуже зручно та комфортно. Мені подобаються сучасні технології, коли, наприклад, двері відкриваєш не ключами, а відбитком пальця, а ванну можна наповнити водою завдяки голосовій команді. Система "розумний дім" важлива і для забезпечення безпеки. Вона фіксує, якщо хтось сторонній з’явився на території помешкання. А взагалі у домі ціную перш за все затишок. Це особливе відчуття, яке не купиш за гроші. 

"Людина швидко звикає до розкошів, проте психологічно дуже складно від них відмовлятися за певних життєвих обставин"

– Який стиль інтер’єру вам близький?

– Моїй мамі подобається прованський стиль, бо він на всі часи. Мені більше до вподоби мінімалізм. Не люблю, щоб навколо було багато зайвих речей, які відвертають увагу. Наприклад, вважаю, що у будинку достатньо одного телевізора, нема потреби, щоб екрани були у кожній кімнаті. Взагалі я людина невибаглива, дещо схильна до аскетизму у тому сенсі, що мені достатній мінімальний рівень комфорту. Знаєте, я скажу таку річ. Людина швидко звикає до розкошів, проте психологічно дуже складно від них відмовлятися за певних життєвих обставин. Адже вони можуть змінюватися зовсім несподівано. Людина будує плани, про щось мріє, а життя вносить певні корективи. Вважаю, що завжди варто бути готовим до різних випробувань, тому не треба себе розбещувати ніякими забаганками. Головне, незалежно від того, який стиль житла ви оберете, бути у гармонії з собою.

– Вам більше подобається жити у приватному будинку чи у квартирі?

– Переваги приватного будинку у близькості до природи. Річка, ліс – такі мальовничі місця надихають. Та й повітря зовсім іншої якості. Моя мама живе за містом, я часто до неї приїжджаю. Переваги життя у квартирі у тому, що можеш швидко доїхати до будь-якого місця призначення. Все залежить від того, чим людина займається, який у неї спосіб та стиль життя. 

– До речі, зараз у будівництві житлових комплексів популярний тренд "нуль кілометрів". Мешканці мають свій сквер, водойму, іноді навіть пляж…

– Безперечно, зручно, коли все під рукою, проте неможливо все мати в радіусі одного кілометра. У мене є машина, тому я можу поїхати, куди мені потрібно. Я люблю рух, без нього не можу ні дня. 

– Жане, а без чого неможливо уявити дім спортсмена?

– Дім має бути таким, щоб людина могла у ньому відпочити від усього. Перш за все, має бути зручне ліжко, щоб організм міг добре відновитися під час сну.

– Чимало зірок будують басейни-інфініті, у яких вода переливається через краї, створюючи ефект безмежного водного простору. Це надзвичайно гарно.

– Для тренувань мені потрібен великий спортивний басейн. Домашній – це більше для релаксу.

– Пригадую, як один бізнесмен розповідав мені про те, що побудував розкішний маєток з басейном та за п’ять років поплавав у ньому лише тричі.

– От бачите. Все має бути функціональним. Мало мати власний тренажерний зал чи басейн, важливо регулярно займатися спортом. Особисто я вдома користуюся лише велодоріжкою для кардіотренувань. Це дуже зручно, бо бувають обставини через які не можеш поїхати у спортзал. Тоді такий тренажер виручає.

– Сьогодні спорт має величезний вплив на тренди у всіх сферах життя: харчуванні, фешн-індустрії… Нещодавно навіть з’явилася спеціальна косметика для фітнесу – зокрема, для догляду за шкірою людей, які ведуть активний спосіб життя. За висновками тренд-аналітиків, змінюється навіть філософія подарунків – зараз дуже популярно дарувати килимки для йоги, гумки для фітнесу – все, що сприяє зміцненню здоров’я. У чому, на вашу думку, секрет популярності трендів, що пов’язані зі спортом?

– Люди почали розуміти: зараз мало заробляти гроші, важливо слідкувати за собою для того, щоб продовжити на якомога більший термін активне, здорове, якісне у всіх сенсах життя. Наприклад, у США я зустрічав людей, які мене вражали своїм виглядом та способом життя. Скажімо, жінці, якій близько шістдесяти років, я б дав максиму сорок. Вона їздить на класній машині, у неї голлівудська посмішка й гарна спортивна форма. До того ж вона зустрічається з бойфрендом і ще не знає, чи варто їм жити разом. За її словами, їм потрібен хоча б рік, щоб зрозуміти, чи підходять вони один одному. Думки цієї жінки та якість її життя у шестидесятирічному віці вражають. А чи багато людей такого віку, сповнених життєвих планів, ви зустрічали у нас?

– Питання риторичне.

– Так, проте сподіваюся, що з часом все буде змінюватися на краще. Це відбувається уже й зараз. Більшість людей, які чогось досягли у житті, як правило, регулярно займаються якоюсь фізичною активністю. Коли ми рухаємося, ми вже йдемо тим шляхом, що відкриває перспективи довгого активного життя.

Автор:

Ольга Сметанська

Інтерв'юер

Ольга Ліснича (творчий псевдонім – Сметанська). 20 років стажу роботи в ЗМІ. Перший в Україні тренд- редактор. Автор інтерв'ю з експертами та лідерами галузей у різних сферах. Інтерв'юер творців всесвітньо відомих брендів. Експерт Національного репутаційного рейтингу компаній

Усі статті автора

Коментарі

122

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом